Składniki na chleb 220 g mąki pszennej chlebowej 30 g mąki żytniej razowej 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej ugotowany amarantus 10 g soli 50 g słonecznika 400 g wody Wodę zagotować razem z amarantusem i szczyptą soli, następnie gotować go, aż wchłonie całą wodę i będzie miękki, ale chrupiący. Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego piekarnik na 240 C i piec 15 minut, po czym obniżyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze ok. 40 minut. Składniki na amarantusa: 100 g ziaren amarantusa 325 ml wody szczypta soli Wypiek bierze udział w majowej liście Na zakwasie i na drożdżach prowadzonej przez Fabrykę Kulinarnych Inspiracji. Przepis nieco zmodyfikowałam, a efekt już sami widzicie, wart jest czekania Najlepiej smakował nam z wędliną. Gotowy bochenek wyjąć z foremki i studzić na kratce. (jeśli nie macie foremki z nieprzywierającą powłoką to wyłóżcie ją papierem do pieczenia)