Składniki: 500 g mięsa mielonego 500 g obranych ziemniaków 1 puszka kukurydzy ok. 1 szklanka bulionu 1 cebula 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego 1 łyżka sosu Worcester (opcjonalnie) 1 łyżeczka czosnku 1 łyżka cukru 3 łyżki rozmarynu 1/2 łyżki oregano 1/2 łyżki bazylii 3 łyżki śmietany 1 łyżeczka chrzanu ser żółty (ok. 100 g ) sól pieprz masło oliwa Cebulę posiekać w kosteczkę i zeszklić na oliwie. Po tym czasie zapiekankę wyjąć z piekarnika i posypać samym tartym serem lub posmarować mieszanką śmietanowo – serowo – chrzanową. Dodać koncentrat pomidorowy, ok. 1/2 szklanki wody, sos Worcester i przyprawy: sól, pieprz, bazylię, rozmaryn, oregano, czosnek i cukier. Po wyjęciu z piekarnika zapiekankę trochę przestudzić (zawsze polegam na tym kroku ;P). Na dno ułożyć pokrojone w cieniutkie plasterki ziemniaki. Ostatnią warstwą powinno być mięso z kukurydzą. Piec dodatkowe 20-30 minut aż ziemniaki będą miękkie. Smażyć, aż mięso nie będzie surowe. Formę do zapiekanki wysmarować masłem.