Sos warzywny na bazie pomidorów

Ann
Obiad
10.04.2015 14:34
Sos warzywny na bazie pomidorów

Składniki

Czerwona fasola konserwowa - jedna puszka

1 cebula

Duża marchewka

Średni korzeń pietruszki

Połowa czerwonej papryki

5 średniej wielkości pieczarek

1 puszka pomidorów z puszki

4 ząbki czosnku

olej

kasza gryczana palona

Sól, pieprz, liść laurowy

Przepis

Cebulę siekamy w drobną kostkę i smażymy na oleju. a gdy się lekko zeszkli dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy przez ok 10 min na wolnym ogniu. dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie obieramy marchewkę i pietruszkę, po czym ścieramy na grubych oczkach - dajemy do reszty, która smaży się na patelni. Smażymy. W międzyczasie dodajemy posiekany drobno czosnek.

Następnie do garnka wsypujemy pomidory z puszki. Lekko gotujemy, dodajemy opłukaną pod zimną wodą fasolę, którą musimy odsączyć.

Łączymy wszystkie składniki.

Kiedy nasz sos będzie się dusił przygotowujemy kaszę gryczaną. Ja gotowałam według tego przepisu:

Zasada nr 1 - szklanka kaszy = 2 szklanki wody

Zasada nr 2 - kaszę gotujemy w garnku z grubym dnem, przykrytym, na wolnym ogniu.

Wodę wlewamy do rondla i zagotowujemy. Można do niej dorzucić np liść laurowy albo trochę innej przyprawy (np majeranek), nadaje to kaszy lekkiego posmaku i aromatu. Kiedy woda się zagotuje, do garnka wsypujemy kaszę, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie wodę.*

Kiedy warzywa będą już odpowiednio dla nas miękkie, a kasza ugotowana układamy na talerzu. Posypujemy sos natką pietruszki.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną