Składniki
Czerwona fasola konserwowa - jedna puszka
1 cebula
Duża marchewka
Średni korzeń pietruszki
Połowa czerwonej papryki
5 średniej wielkości pieczarek
1 puszka pomidorów z puszki
4 ząbki czosnku
olej
kasza gryczana palona
Sól, pieprz, liść laurowy
Przepis
Cebulę siekamy w drobną kostkę i smażymy na oleju. a gdy się lekko zeszkli dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy przez ok 10 min na wolnym ogniu. dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie obieramy marchewkę i pietruszkę, po czym ścieramy na grubych oczkach - dajemy do reszty, która smaży się na patelni. Smażymy. W międzyczasie dodajemy posiekany drobno czosnek.
Następnie do garnka wsypujemy pomidory z puszki. Lekko gotujemy, dodajemy opłukaną pod zimną wodą fasolę, którą musimy odsączyć.
Łączymy wszystkie składniki.
Kiedy nasz sos będzie się dusił przygotowujemy kaszę gryczaną. Ja gotowałam według tego przepisu:
Zasada nr 1 - szklanka kaszy = 2 szklanki wody
Zasada nr 2 - kaszę gotujemy w garnku z grubym dnem, przykrytym, na wolnym ogniu.
Wodę wlewamy do rondla i zagotowujemy. Można do niej dorzucić np liść laurowy albo trochę innej przyprawy (np majeranek), nadaje to kaszy lekkiego posmaku i aromatu. Kiedy woda się zagotuje, do garnka wsypujemy kaszę, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie wodę.*
Kiedy warzywa będą już odpowiednio dla nas miękkie, a kasza ugotowana układamy na talerzu. Posypujemy sos natką pietruszki.