Sernik z tofu jak "Nutella"

Szara
Ciasta
28.03.2015 8:52
Sernik z tofu jak "Nutella"

Polecam SKŁADNIKI (okrągła blacha o średnicy 17cm, 6-8 porcji): SPÓD: - 1 szklanka orzechów laskowych (130g) - 1 szklanka świeżych daktyli (15 szt.,120g-ważone z pestkami) * - 2 łyżki karobu w proszku lub kakao MASA SERNIKOWA: - 2 kostki BIO tofu Polsoja (2x250g) - 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady o zawartości kakao 70% (150g) - 3/4 szklanki cukru ** (brązowego, ksylitolu itd.) - sok z 1 cytryny - 3 łyżki karobu w proszku lub kakao - 1/2 łyżeczki wanilii w proszku - 1/4 łyżeczki cynamonu POLEWA I DEKORACJE: - 1/2 tabliczki roztopionej gorzkiej czekolady (50g) - 4 łyżki mleka laskowego (z tego przepisu) - posiekane orzechy laskowe - płatki migdałów - 12-15 trufli marcepanowych (z tego przepisu) * użyłam takich daktyli, znaleźć je można w niektórych eko-sklepach i hipermarketach; jeśli jednak macie trudności z ich zdobyciem, możecie je zamienić w przepisie na suszone, zwiększając ilość do 20 i mocząc je w ciepłej wodzie przez ok. 15 minut, przed miksowaniem ** nie można zamienić na płynny syrop PRZYGOTOWANIE: Kostki tofu wyjmujemy z opakowania, każdą zawijamy w 2 arkusze ręcznika papierowego, kładziemy na talerzu i stawiamy na nich jakiś ciężarek, np, butelkę z wodą lub duży słoik z zwartością; zostawiamy je tak na ok. 10 minut, ma to na celu odciśnięcie tofu z nadmiaru wody. Quick prepare, the longest is the waiting time until it hardens in the fridge. INGREDIENTS (spring-form pan, with a diameter of 17cm, 6-8 portions): CRUST: - 1 C hazelnuts (130g) - 1 C fresh dates (15 pieces, 120g-weighted with stones) * - 2 tbsp of carob powder or cocoa powder CHEESECAKE MIX: - 2 firm, organic tofu blocks (2x250g) - 1.5 dark chocolate bar with a 70% cocoa content (150g) - 3/4 C sugar ** (brown sugar, xylitol etc.) - juice of 1 lemon - 3 tbsp of carob powder or cocoa powder - 1/2 tsp dried vanilla - 1/4 tsp cinnamon TOPPINGS: - 1/2 bar of dark chocolate (50g), melted - 4 tbsp hazelnut milk (recipe here) - chopped hazelnuts - almond flakes - 12-15 marzipan truffles (recipe here) * I used small fresh dates, you can replace them with dried dates, increasing the number to 20 and soaking them in warm water for approx. Cukier mielimy w młynku do kawy i dodajemy do tofu, wraz z pozostałymi składnikami (roztopioną czekoladą, sokiem z cytryny, karobem/kakao, wanilią i cynamonem). Ciasto wyjmujemy z lodówki, odwijamy z folii i polewamy czekolada, na wierzchu układamy trufle i orzechy laskowe, całość posypujemy płatkami migdałowymi i polewamy ponownie polewą. NUTELLA TOFU CHEESECAKE Tofu rozpusta ;) Mocno czekoladowy, mocno kremowy, z wyraźnym akcentem orzechów laskowych, przywodzi na myśl wyjadany ze słoika popularny krem. Następnie orzechy laskowe mielimy w młynku na mąkę, wsypujemy ją do robota kuchennego/blendera, dodajemy daktyle (z których wcześniej usuwamy pestki) oraz karob/kakao. Idealny na Wielkanoc, bo przecież sernika z tofu nie może zabraknąć na wegańskim stole świątecznym ;) Masę wylewamy na przygotowany spód, wyrównujemy szpatułką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 15 minutes before blending ** can not be replaced with liquid sweetener PREPARATION: Remove tofu cubes from the packaging, and wrapp each one of them in 2 sheets of paper kitchen towel, put them on a plate and put some weight on top, for example, a bottle of water or a large jar with something in it; leave it like that for approx. Grind the sugar in a coffee grinder and add to the tofu, along with the other ingredients (melted chocolate, lemon juice, carob / cocoa, vanilla and cinnamon). Następnie odwijamy tofu z papieru i kruszymy nad pojemnikiem blendera. Ale wspaniale osłodzi nam także Boże Narodzenie, urodziny, imienny i wszystkie inne okazje, kiedy spotykając się z bliskimi chcemy uraczyć wszystkich wyjątkowym przysmakiem. Next grind the hazelnuts in a coffee grinder into a flour, transfer it into a food processor / blender, add dates (remove the stones before) and carob / cocoa. Następnego dnia przygotowujemy trufle do dekoracji, rozpuszczamy czekoladę i mieszamy ją z mlekiem laskowym. Pour the chocolate on top, place the truffles on the edge and chopped hazelnuts in the middle, sprinkle everything with almond flakes and drizzle with chocolate again. Smacznego ☺ Tofu indulgence ;) very chocolaty, very creamy, with a strong aroma of hazelnut, a reminiscent of the popular cream, eaten straight from a jar. Pleases the eye and the palate, perfect for Easter, because tofu cheesecake is a staple on a vegan table for Easter, right? :) Moreover simple to make, without gluten and does not require baking. Line the cake pan with baking paper. Distribute the crust mix on the bottom of the pan, and carefully level it with the back of a spoon, spatula or using your hand.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://foodpornveganstyle.blogspot.com/2015/03/sernik-z-tofu-jak-nutella.html