Składniki dla 2 osób: 4 udka (bez podudzi) 3 łyżki musztardy Dijon 2 łyżki oleju 1 mała cebula, pokrojona w ósemki 3 ząbki czosnku w łupinkach 3 gałązki tymianku 100 ml białego wina 100 ml wody 1 liść laurowy 1 ziele angielskie 3 łyżki śmietany 30% sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy. Wlewamy do garnka z sosem. 5. Kurczaka, cebulę i czosnek ponownie wkładamy do garnka, dokładnie mieszamy i podgrzewamy przez 3-4 minuty. Pozostałą łyżkę musztardy mieszamy z 3 łyżkami śmietany, dodajemy kilka łyżek bulionu z duszenia i dokładnie mieszamy. Z powrotem wkładamy kurczaka, cebulę, czosnek i tymianek, wlewamy wodę, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Na ten sam tłuszcz wkładamy kurczaka skórą do dołu, smażymy 6-7 minut, obracamy i smażymy jeszcze około 4 minuty. 4. Kurczaka wyławiamy, a sos zagęszczamy - zwiększamy ogień i gotujemy tak długo, aż uzyska pożądaną przez nas konsystencję. Pyszny, aromatyczny kurczak w sosie winno-musztardowym z dodatkiem śmietanki. 2. W garnku rozgrzewamy dwie łyżki oleju.