Składniki na kakaowy biszkopt: · 5 jajek · 150 g cukru · 70 g mąki pszennej · 50 g mąki ziemniaczanej · 1 łyżeczka proszku do pieczenia · 3 łyżki ( 20 g) kakao · 2 łyżki oleju Ciasto wystudzić Składniki na mleczną masę: · ½ szklanki mleka · 2 szklanki pełnego mleka w proszku · ⅔ szklanki cukru · 350 g masła · 16 g cukru wanilinowego Mleko (płynne) zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodatkowo: · 600 – 700 g masy marcepanowej · cukier puder · barwniki (niebieski, czerwony · kakao · patyczki do szaszłyków · czekoladowe pieniądze Marcepan na ogień zabarwić na czerwono, rozwałkować i wyciąć w kształt płomienia. Część marcepana odłożyć na bok (będzie potrzebny na zrobienie oczu, ognia, ust, nosa, pazurów i rogów). Kieliszkiem wykrawać kółka i układać je ściśle na torcie, zakładając troszkę jedno kółko na drugie. Masę marcepanową zagnieść z niebieskim barwnikiem na posypanym cukrem pudrem blacie (smok może być również czerwony, zielony lub żółty). Smok zrobiony jest z kakaowego ciasta, mlecznej masy (to znany przepis na ciasto mleczna kanapka), obłożony kolorowym marcepanem. |Tort smok| Tort w kształcie smoka przygotowałam na szóste urodziny rycerza Szymona. Skrzydła umocować na dwóch patyczkach do szaszłyków, które wbić w grzbiet smoka. Sposób złożenia tortu: W cieście obciąć brzeg o szerokości ok. 3- 3,5cm. Wyciągnąć koło ze środka i przeciąć je po średnicy. Białka ubić na sztywna pianę z szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier, a następnie żółtka. Na kolce, skrzydła, nos, rogi, źrenice, buzię i pazury marcepan zagnieść z kakao. Tort robi duże wrażenie nie tylko na dzieciach :- ) myślę, że to najefektowniejsze ciasto, które robiłam. Z białego marcepana ulepić oczy i przykleić na głowie. Zrobienie tortu nie jest trudne, ale pracochłonne, jeśli jednak chcecie zachwycić małą królewnę, albo małego rycerza nie pozostaje nic innego jak zacząć wycinać słodkie smocze łuski:- ) Połówki położyć koło siebie, średnicą w dół (powstanie tułów smoka).Mleczną masą posmarować nią połówki ciasta, sklejając je ze sobą. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie wymieszać z pianą.