Przepis
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
200g zimnego masła
1/2 szklanki jasnego piwa
szczypta soli
2 łyżki cukru pudru
marmolada/konfitura/dżem/powidła
Wykonanie:
1. Na stolnicę wysypać mąkę, cukier, sól. Dodać masło posiekane na mniejsze kawałki.
2. Wyrabiać ciasto dolewając powoli piwo. Ciasto będzie elastyczne i miękkie właśnie dzięki dodaniu piwa.
3. Wyrobione ciasto zawinąć folią i wsadzić na około pół godziny do lodówki.
4. Po schłodzeniu rozwałkować ciasto na grubość mniej więcej 0,5cm. Wykrawać kwadraty. Na środek każdego nałożyć konfiturę i złożyć łącząc środki kwadratu na środku. Mocno docisnąć, aby się nie rozpadły podczas pieczenia.
5. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach przez 30 minut. Jeszcze ciepłe posypać można cukrem pudrem.
Ważne aby dżem lub też konfitura, której użyjecie była dość gęsta i nie wypłynęła podczas pieczenia.