Szybka zupa z mrożonki

Ewelina
Zupy
20.01.2015 11:41
Szybka zupa z mrożonki

Przepis

Na przygotowanie tej potrawy trzeba tyle czasu co gotują się warzywa. Jako, że są je już pokrojone i częściowo podgotowane, to jest to naprawdę danie szybkie. Ze zrobieniem takiej zupy każdy NA PEWNO sobie poradzi:)

Składniki:

opakowanie mrożonki- "warzywa na patelnię po włosku"- 450 gram

masło, sól, pieprz

estragon, papryka mielona ostra, majeranek

śmietana

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzałam 3 łyżki oleju i wsypałam zawartość torebki : brokuł, marchew, fasolkę szparagową, paprykę czerwoną, kiełki fasoli "Mung"i kukurydzę

Smażyłam do momentu, aż warzywa rozmroziły się zupełnie ( miałam jeszcze pora i tez go tu dodałam)

Do garnka wlałam około 5 szklanek wody, wrzuciłam do tego liść laurowy i 3 ziarnka pieprzu- zagotowałam

Przesmażone warzywa przełożyłam do wrzątku i posoliłam- gotowałam około 10-15 min.

Jeśli mamy czas to możemy zrobić zacierki, które wrzucimy do podgotowanej zupy

Doprawiamy na koniec wszystkimi ziołami, dodajemy, po zagotowaniu 3 łyżki dobrego masła, a już na talerzu jeśli lubimy łyżkę śmietany

W torebce z warzywami była mała torebka z gotowymi przyprawami, ale ja dodałam tylko część zawartości, a dosmaczyłam ją po swojemu.

Zacierki: 1 jajko, odrobina kurkumy, sól i tyle mąki by powstała masa jak na zdjęciu. Mnie udało sie wrobić niecałą szklankę mąki :) Z takiej masy należy urywać ręką "maczaną" od czasu do czasu w mące małe okruszki i wrzucać na wrzącą zupę, aż będą miękkie. W zupie zacierki urosną. Zupy starczyło dla 5 głodnych osób...

Taką mieszankę można też przyrządzić z drobnym makaronem, który ugotujemy według przepisu na opakowaniu.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną