Kremowa zupa czosnkowa

Krzysztof
Zupy
23.06.2014 7:29
Kremowa zupa czosnkowa

Przepis

składniki:

1 duża główka czosnku

500 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków

1,2 l bulionu drobiowego

50 ml śmietanki 30 %

50 g sera żółtego długo dojrzewającego (dałam bursztyna)

biały pieprz Kamis

sól

1 łyżka masła

grzanki (4 kromki chleba tostowego, odrobinka oleju)

Czosnek obrać, duże ząbki przekroić na pół. W garnku roztopić masło i podsmażyć obrany czosnek. Dodać ziemniaki, wszystko zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu aż ziemniaki będą miękkie. Następnie wszystko zmiksować, doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Dodać śmietankę i starty ser, dokładnie wymieszać. Podawać z grzankami - chleb tostowy pokroić w kostkę i zarumienić na patelni z odrobinką oleju.