Przepis
Rösti-(roesti) szwajcarski placek ziemniaczany
Przepis wypróbowałam na potrzeby konkursu na Durszlaku -Szwajcarskie inspiracje.
Przyznam że nie znałam kuchni szwajcarskiej i dzięki akcji ją poznaję.
Na pierwszy rzut zrobiłam placki ziemniaczane Rösti-(roesti) , różnią się one od naszych placków z tartych ziemniaków, szczególnie smakiem i wykonaniem :)
Zapraszam na szwajcarski placek ziemniaczany !!!
Rösti-(roesti) szwajcarski placek ziemniaczany
2 duże ziemniaki ( około 50 dag)
3 łyżki masła
4 plasterki szynki
6 plastrów sera lub spora garść tartego
sól i świeżo mielony pieprz
drobno posiekany szczypiorek ( 2 łyżki )
natka pietruszki wg smaku
Ziemniaki należy umyć i obrać. Zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. Tak starte wrzucam na wrzątek i podgotowuję 4 minuty . Następnie odcedzam, przekładam do miski. Dodaję od razu masło, sól, pieprz i zieleninę mieszam całość . Ciasto dzielę na połowę( 2 placki)
Piekę na patelni, na malutkim gazie, nie dodaję tłuszczu. Jak spód ładnie się przyrumieni ( trwa to około 10 minut) obracam placka na drugą stronę i też piekę do zrumienienia. Drugiego placka piekę tak samo.
Po upieczeniu na wierzch układam szynkę i ser żółty, całość zapiekam w gorącym piekarniku aż ser się rozleje na placku. Podaję od razu.
Przepis bierze udział w konkursie Szwajcarskie inspiracje