Szwajcarski placek ziemniaczany

Ewelina
Obiad
27.11.2014 22:54
Szwajcarski placek ziemniaczany

Przepis

Rösti-(roesti) szwajcarski placek ziemniaczany

Przepis wypróbowałam na potrzeby konkursu na Durszlaku -Szwajcarskie inspiracje.

Przyznam że nie znałam kuchni szwajcarskiej i dzięki akcji ją poznaję.

Na pierwszy rzut zrobiłam placki ziemniaczane Rösti-(roesti) , różnią się one od naszych placków z tartych ziemniaków, szczególnie smakiem i wykonaniem :)

Zapraszam na szwajcarski placek ziemniaczany !!!

Rösti-(roesti) szwajcarski placek ziemniaczany

2 duże ziemniaki ( około 50 dag)

3 łyżki masła

4 plasterki szynki

6 plastrów sera lub spora garść tartego

sól i świeżo mielony pieprz

drobno posiekany szczypiorek ( 2 łyżki )

natka pietruszki wg smaku

Ziemniaki należy umyć i obrać. Zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. Tak starte wrzucam na wrzątek i podgotowuję 4 minuty . Następnie odcedzam, przekładam do miski. Dodaję od razu masło, sól, pieprz i zieleninę mieszam całość . Ciasto dzielę na połowę( 2 placki)

Piekę na patelni, na malutkim gazie, nie dodaję tłuszczu. Jak spód ładnie się przyrumieni ( trwa to około 10 minut) obracam placka na drugą stronę i też piekę do zrumienienia. Drugiego placka piekę tak samo.

Po upieczeniu na wierzch układam szynkę i ser żółty, całość zapiekam w gorącym piekarniku aż ser się rozleje na placku. Podaję od razu.

Przepis bierze udział w konkursie Szwajcarskie inspiracje

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną