Przepis
Składniki:
- 1 czerwona papryka
- 1 szalotka
- 2 pomidory
- 1 ząbek czosnku
- łyżeczka suszonej kolendry
- łyżeczka suszonej papryki
- pół łyżeczki pieprzu cayenne
- 1-2 jajka - sól/pieprz
- łyżka startego sera (pecorino lub grana padano)
- garść świeżej pietruszki lub świeżej kolendry
- ulubione pieczywo
- oliwa
1. Paprykę i pomidory opalić nad palnikiem lub grillować w piekarniku do momentu kiedy skórka zrobi się czarna. Następnie włożyć do miski i przykryć folią na 10 minut.
2. W tym czasie drobno pokroić szalotkę oraz czosnek. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, smażyć na niej szalotkę, aż się zeszkli. Po tym czasie dodać pokrojony czosnek, chwilę podsmażyć i dodać szczyptę soli, suszoną kolendrę, paprykę i pieprz cayenne.
3. Pomidory i paprykę pokroić w drobną kostkę. Dodać do reszty. Smażyć przez 5-7 minut lub aż do momentu, kiedy paprykę odrobinę zmięknie. Na środku patelni zrobić małe dziurki i wbić w nie jajko. Posypać serem. Gaz ustawić na najmniejszy, patelnie przykryć i smażyć, aż jajko się zetnie.
4. Kromki ulubionego pieczywa posmarować oliwą i grillować na patelni, aż będzie chrupiące, a na wierzchu pojawi się odcisk od patelni. Podawać natychmiast. Oprószyć delikatnie pieprzem i posiekaną pietruszką lub kolendrą.