Pieczona papryka z jajkiem sadzonym i grzanką

Krzysztof
13.11.2014 18:42
Pieczona papryka z jajkiem sadzonym i grzanką

Przepis

Składniki:

- 1 czerwona papryka

- 1 szalotka

- 2 pomidory

- 1 ząbek czosnku

- łyżeczka suszonej kolendry

- łyżeczka suszonej papryki

- pół łyżeczki pieprzu cayenne

- 1-2 jajka - sól/pieprz

- łyżka startego sera (pecorino lub grana padano)

- garść świeżej pietruszki lub świeżej kolendry

- ulubione pieczywo

- oliwa

1. Paprykę i pomidory opalić nad palnikiem lub grillować w piekarniku do momentu kiedy skórka zrobi się czarna. Następnie włożyć do miski i przykryć folią na 10 minut.

2. W tym czasie drobno pokroić szalotkę oraz czosnek. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, smażyć na niej szalotkę, aż się zeszkli. Po tym czasie dodać pokrojony czosnek, chwilę podsmażyć i dodać szczyptę soli, suszoną kolendrę, paprykę i pieprz cayenne.

3. Pomidory i paprykę pokroić w drobną kostkę. Dodać do reszty. Smażyć przez 5-7 minut lub aż do momentu, kiedy paprykę odrobinę zmięknie. Na środku patelni zrobić małe dziurki i wbić w nie jajko. Posypać serem. Gaz ustawić na najmniejszy, patelnie przykryć i smażyć, aż jajko się zetnie.

4. Kromki ulubionego pieczywa posmarować oliwą i grillować na patelni, aż będzie chrupiące, a na wierzchu pojawi się odcisk od patelni. Podawać natychmiast. Oprószyć delikatnie pieprzem i posiekaną pietruszką lub kolendrą.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną