Przepis
Składniki:
220 g masła130 g cukru pudru
aromat migdałowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
450 g mąki pszennej
1 jajko
migdały obrane ze skórki
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulkę i odkładamy do lodówki na 30 min.
Po tym czasie Ciasto wyjmujemy i podsypując lekko mąką formujemy paluszki – mniej więcej grubości naszego małego palca u ręki. Paluszki w czasie pieczenia urosną nieco i rozleją się na boki więc nie musimy przejmować się ich kształtem na tym etapie pracy.
Gdy już zapełnimy calą brytfankę paluchami nadajemy im wygląd palców:
paluchy wiedźmy 1
W tym celu każdy paluch smarujemy na końcu białkiem i wciskamy w to miejsce migdałka – to będzie nasz paznokieć (może być pół migdała wtedy paznokieć będzie wyglądał na cieńszy). Smarowanie białkiem nie jest konieczne ale dzięki temu paznokieć trzyma się lepiej i po upieczeniu nie odpada.
Nożem robimy również kreseczki w miejscach gdzie nasze palce się zginają.
paluchy wiedźmy 2
Tak przygotowane paluchy wkładamy do piekarnika do 200C na 10 min. Oczywiście sprawdzamy po 10 min czy paluchy zarumieniły się i czy nasz pazur zyskał już ten smakowity brązowawy kolor. Jeśli paluchy spełniają nasze wymagania wyjmujemy je z piekarnika i studzimy na kratce.
paluchy wiedźmy 3
I to wszystko! Prosto, szybko i w sam raz na Halloween! Idealne paluchy wiedźmy!
Możemy również zrobić paluchy wiedźmy w wersji afro-amerykańskiej. Wystarczy do ciast dodać trochę kakao, a odjąć tyleż samo mąki. Reszta pozostaje bez zmian. Smacznego!