A dziś taki mój wymysł na szybko:), pestki słonecznika są tu obowiązkowe... dużo pestek:) Składniki: - 1 opakowanie makaronu pełnoziarnistego - 1 spory brokuł - 1 duża cebula - 2-3 ząbki czosnku - ser cheddar 50 g do sosu + do posypania - 2 łyżki oleju rzepakowego - pestki słonecznika (duża garść na 1 porcję) - sól i pieprz do smaku Cebulę pokroiłam i zeszkliłam na oleju w teflonowym garnku. Ponieważ sosu wyszło bardzo dużo, a sera dodałam stosunkowo niewiele to danie mogę zaliczyć do dietetycznych:) Ponieważ sosu wyszło bardzo dużo, a sera dodałam stosunkowo niewiele to danie mogę zaliczyć do dietetycznych:) Patrząc po moich kulinarnych wyczynach mogę jednogłośnie stwierdzić, że to tych warzyw używam najczęściej i jak do tej pory robiłam to całkowicie nieświadomie:). Następnie dodałam podzielonego na różyczki brokuła, zalałam odrobiną wody i wszystko razem dusiłam pod przykryciem do momentu aż brokuł zmięknie. Na koniec dodałam ser, całość zmiksowałam w blenderze i doprawiłam solą i pieprzem.