Knedle ziemniaczane ze śliwkami

przepis
Knedle ziemniaczane ze śliwkami
07Paź
Przepis

Kolejne jesienne danie. Nie wiem, czemu, ale knedle zawsze kojarzą mi się z jesienią... Może to kwestia śliwek, może ziemniaków? Tak, czy owak bardzo chętnie wracam do tych smaków.

Knedle ziemniaczane ze śliwkami

porcja dla 4 osób

KNEDLE

1kg ugotowanych ziemniaków

250g mąki pszennej

3 jajka

szczypta cynamonu

śliwki (najlepiej węgierki)

cukier trzcinowy

ZASMAŻKA

4 łyżki masła

2 łyżki bułki tartej

2 łyżki posiekanych orzechów laskowych

KNEDLE: Ugotowane ziemniaki odstaw do przestygnięcia. Następnie przeciśnij je dokładnie przez praskę. Do miski przełóż przeciśnięte ziemniaki. Dodaj cynamon, mąkę i wbij jajka. (ilość mąki zależy od wilgotności ziemniaków, więc może się okazać, że zużyjecie jej nieco mniej albo więcej.) Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.

Śliwki umyj, przetnij na połowę, wyjmij z nich pestki i przełóż je do miski. Śliwki zasyp 3 łyżkami cukru trzcinowego, tak aby cukier je obkleił.

Z gotowego ciasta odrywaj niewielkie porcje, formuj w okrąg, a na środku układaj połówkę śliwki. Zlepiaj dokładnie ciasto, formując kulkę. Gotowe knedle odkładaj na ściereczkę.

W dużym garnku zagotuj wodę z niewielką ilością oleju (zapobiega sklejania się knedli). Gdy woda się zagotuje, wrzuć na nią knedle ( oczywiście nie wszystkie na raz). Gotuj na małym ogniu, ok 7 minut od momentu wypłynięcia knedli na wierzch.

ZASMAŻKA: Na patelni rozgrzej masło, dodaj bułkę tartą i orzechy laskowe. Cały czas mieszaj, aby się nie przypaliła. Zasmażka jest gotowa, gdy bułka tarta zrobi się rumiana.

Gotowe knedle polej zasmażką. Podawaj ciepłe :)

następna inspiracja
Zobacz nasze filmy:
SKOMENTUJ
następna inspiracja
ZOBACZ RÓWNIEŻ