HIT! Lekkie jak chmurka CIASTO CASSIS śmietankowe z kakaową bezą, pyszne i proste +FILM

Katarzyna
Ciasta
13.11.2025 17:48
HIT! Lekkie jak chmurka CIASTO CASSIS śmietankowe z kakaową bezą, pyszne i proste +FILM

Co to za ciasto? bo jego nazwa niewiele mówi, to niezwykle leciutkie ciasto na kakaowym biszkopcie, z dżemem porzeczkowym, lekkim jak chmurka kremem śmietankowym i chrupiącą bezą kakaowa Całość pięknie wygląda, ciasto jest bardzo eleganckie, nieziemsko leciutkie. wszystkie smaki się tu idealnie uzupełniają

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smaki-katriny.blogspot.com/2025/11/hit-lekkie-jak-chmurka-ciasto-cassis.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 HIT Internetu! Lekkie jak chmurka CIASTO CASSIS – śmietankowy krem, kakaowa beza & porzeczkowa nuta (+FILM)

  • Liczba porcji: 12
  • Czas gotowania: 90 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 35 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 290 kcal / porcja
  • Tłuszcz: 17 g
  • Węglowodany: 29 g
  • Białko: 5 g
  • Błonnik: 1 g

Składniki

  • Kakaowa beza: 4 białka (ok. 120 g)
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 20 g kakao ciemnego, niesłodzonego
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Śmietankowy krem: 400 ml śmietanki 36 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
  • 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • Warstwa cassis: 200 g czarnej porzeczki (świeżej lub mrożonej)
  • 80 g cukru
  • 40 ml likieru crème de cassis (opcjonalnie – dla dzieci zamień na sok porzeczkowy)
  • 2 łyżeczki żelatyny lub 1,5 łyżeczki agaru
  • Dodatkowo: 40 g gorzkiej czekolady do starcia
  • Listki świeżej mięty do dekoracji

Przepis

Ciasto Cassis to kwintesencja delikatności, która zachwyci gości już przy pierwszym kęsie. Wyobraź sobie połączenie chrupiącej kakaowej bezy, która przy każdym dotknięciu noża delikatnie pęka, uwalniając obłoki kakaowego aromatu, z jedwabiście kremową warstwą śmietankową pachnącą wanilią. Do tego wszystkiego dochodzi soczysta, lekko kwaskowa galaretka z czarnej porzeczki – to właśnie ona nadaje deserowi charakteru, przełamując słodycz i sprawiając, że kolejny kawałek wydaje się absolutnie nieunikniony. Choć efekt końcowy wygląda jak z witryny najlepszej cukierni, proces przygotowania jest zaskakująco prosty i wymaga jedynie odrobiny cierpliwości. Beza piecze się sama, a Ty w tym czasie możesz przygotować owoce lub obejrzeć ulubiony serial. Śmietankowy krem to szybkie trzy minuty pracy miksera, a warstwa cassis nie wymaga żmudnego przecierania czy skomplikowanych technik. Jedyne, czego potrzebujesz, to świeże (lub mrożone) porzeczki i kawałek wolnego blatu w kuchni. To ciasto świetnie sprawdzi się zarówno na rodzinnych uroczystościach, jak i w roli efektownego deseru po niedzielnym obiedzie. Dzięki bezglutenowej bezie możesz podać je osobom unikającym pszenicy, a dodatek kremu z mascarpone sprawia, że każdy kęs subtelnie rozpływa się w ustach. Jeśli planujesz romantyczny wieczór, szczypta likieru cassis podkręci smak i dorzuci nutkę wyrafinowania. W wersji dla dzieci likier zastąp sokiem – nadal będzie smacznie, a najmłodsi docenią odświeżającą porzeczkową słodycz. Ciasto Cassis to prawdziwy kulinarny hit – lekkie jak chmurka, eleganckie jak deser w paryskiej pâtisserie i tak proste, że przygotujesz je nawet w środku tygodnia. Jeden kęs przeniesie Cię na letnią łąkę pełną owoców, a film krok po kroku pokaże, że sukces jest w zasięgu ręki. Sięgnij po ten przepis, a zyskasz pewność, że na Twoim stole pojawi się deser, który olśni wszystkich i... zniknie szybciej, niż zdążysz schować drugi kawałek na później!

  • Przygotowanie bezy: Rozgrzej piekarnik do 140 °C z termoobiegiem. Białka ubij na sztywno, a gdy piana zacznie robić się gęsta, stopniowo wsypuj cukier – po łyżce, czekając aż kryształki się rozpuszczą. Cały proces powinien trwać minimum 7 minut, aby piana była lśniąca i stabilna.
  • Dodaj sok z cytryny, skrobię i przesiane kakao. Krótko zmiksuj – tylko do połączenia składników, aby piana nie opadła. Na blaszce (20×30 cm) wyłożonej pergaminem rozsmaruj bezę, formując równy prostokąt o wysokości około 2 cm. Wstaw do piekarnika, od razu zmniejsz temperaturę do 110 °C i susz 90 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw bezę przy uchylonych drzwiczkach do całkowitego wystudzenia, najlepiej na noc – będzie chrupka z wierzchu i piankowa w środku.
  • Warstwa cassis: Porzeczki zasyp cukrem i podgrzewaj na małym ogniu, aż puszczą sok i zmiękną – potrwa to około 5 minut. Gdy owoce zaczną się rozpadać, dolej likier crème de cassis i zestaw garnek z ognia. Żelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje, rozpuść w gorącej masie porzeczkowej; przy użyciu agaru zagotuj całość przez 2 minuty. Odstaw do lekkiego przestudzenia – masa powinna gęstnieć, ale pozostać lejąca.
  • Śmietankowy krem: Zimną śmietankę ubij z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii na puszystą bitą śmietanę. Dodaj mascarpone i krótko zmiksuj na gładki, stabilny krem. Uważaj, by nie przebić – masa powinna być sztywna, ale jedwabista.
  • Składanie ciasta: W formie, w której suszyła się beza, ułóż wystudzoną blat kakaowy. Rozsmaruj na nim jeszcze lekko ciepłą, żelującą warstwę cassis, pozostawiając 1 cm wolnego brzegu – zapobiegnie to wypływaniu nadzienia. Wstaw do lodówki na 15 minut, by masa stężała. Następnie wyłóż cały krem śmietankowy, wyrównaj powierzchnię i posyp obficie startą gorzką czekoladą.
  • Chłodzenie i serwowanie: Ciasto przykryj folią spożywczą, starając się nie dotykać kremu, i odstaw do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem pokrój deser gorącym, wytartym nożem – gwarantuje to równe, eleganckie porcje. Dekoruj listkami mięty i całymi porzeczkami, by podkreślić owocową nutę.
  • Przechowywanie: Dzięki stabilnemu kremowi i dobrze wysuszonej bezie ciasto utrzymuje świeżość do 3 dni, o ile jest trzymane w lodówce w szczelnym pojemniku. Beza nie nasiąknie nadmiernie, a porzeczkowa warstwa zachowa wyrazisty smak.