Pstrąg tęczowy pieczony z warzywami

Kasia
Obiad
23.10.2025 18:24
Pstrąg tęczowy pieczony z warzywami

Ryba przygotowana w ten sposób jest bardzo soczysta i upieczone pod nią warzywka smakują wybornie. Szybka do zrobienia i smakuje jak w dobrej restauracji, a pracy prawie nie ma... polecam , cały przepis poniżej pod linkiem ...

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.swojskiejedzonko.com/2025/10/pstrag-teczowy-pieczony-z-warzywami.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Pstrąg tęczowy pieczony z kolorową feerią warzyw – obiad, który robi wrażenie!

  • Liczba porcji: 2
  • Czas gotowania: 35 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 45 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: ok. 450 kcal / porcja
  • Białko: 38 g
  • Tłuszcz: 22 g (w tym nasycone 6 g)
  • Węglowodany: 28 g
  • Błonnik: 6 g
  • Sód: 1,1 g

Składniki

  • 2 wypatroszone pstrągi tęczowe (po 300–350 g każdy)
  • 300 g młodych ziemniaków
  • 1 duża marchew
  • 1 mała cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cytryna (ekologiczna)
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 łyżki masła
  • 60 ml wytrawnego białego wina (opcjonalnie)
  • pęczek świeżego tymianku
  • pęczek natki pietruszki
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Przepis

Jeśli marzysz o daniu, które łączy w sobie zaskakującą prostotę przygotowania z restauracyjnym efektem „wow”, pieczony pstrąg tęczowy z warzywami to strzał w dziesiątkę. Soczyste, delikatne mięso tej popularnej w Polsce ryby idealnie komponuje się z aromatem świeżego tymianku i cytrynowej skórki. Dodaj do tego całą paletę pieczonych warzyw – od młodych ziemniaków, przez słodką marchew, aż po cukinię i paprykę – a otrzymasz pełnowartościowy, kolorowy posiłek, który zadowoli nawet najbardziej wybrednych domowników. Co ważne, przepis nie wymaga zaawansowanych technik kulinarnych ani specjalistycznego sprzętu. Wystarczy jedynie nagrzany piekarnik, solidna blacha i kilkadziesiąt minut cierpliwości, by w kuchni uniósł się zapach, który natychmiast przywoła wszystkich do stołu. Dzięki zastosowaniu oliwy extra vergine i odrobiny białego wina danie wpisuje się w filozofię diety śródziemnomorskiej, słynącej z korzyści dla serca i sylwetki. Taki obiad jest lekki, bo pieczenie pozwala zredukować ilość tłuszczu, a jednocześnie sycący dzięki wysokiej zawartości białka w pstrągu. Z kolei rozkosznie rumiane warzywa dostarczą błonnika, witamin i naturalnej słodyczy, której nie da się podrobić. Spróbuj, a przekonasz się, że domowy posiłek może być szybki, zdrowy i spektakularny zarazem. Po pierwszym kęsie chrupiącej skóry i rozpływającym się w ustach mięsie ryby będziesz wracać do tego przepisu częściej, niż myślisz – zarówno na codzienny obiad, jak i na wizytę gości.

  • Przygotowanie ryb rozpocznij od dokładnego osuszenia pstrągów papierowym ręcznikiem. Następnie natrzyj je wewnątrz i na zewnątrz solą oraz pieprzem, wkładając do środka po plastrze cytryny, gałązce tymianku i połowie posiekanego czosnku. Dzięki temu mięso przejdzie aromatem ziół już w trakcie pieczenia, a skóra pozostanie wyjątkowo chrupiąca.
  • W małej miseczce połącz oliwę z łyżką soku z cytryny oraz startą na drobnej tarce skórką cytrynową. Tak przygotowaną marynatą posmaruj obficie pstrągi, nie zapominając o szczelinach przy płetwach i nacięciach, jeśli je wykonasz. Kilkuminutowe leżakowanie w tej mieszance podbije smak ryby, czyniąc ją bardziej soczystą.
  • Warzywa przygotuj równolegle: ziemniaki umyj i, jeśli są większe, przekrój na połówki; marchew pokrój w grubsze talarki, a cukinię i paprykę w kilkucentymetrowe kawałki. Cebulę posiekaj w pióra, a pozostałe dwa ząbki czosnku lekko zmiażdż nożem, by uwolniły aromat, pozostawiając je w łupinkach.
  • Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozrzuć na niej wszystkie warzywa. Skrop całość dwiema łyżkami oliwy, dopraw solą, pieprzem i listkami tymianku, po czym dokładnie wymieszaj. Na środku blachy zrób lekkie zagłębienie i ułóż tam zamarynowane pstrągi, aby smaki przenikały się podczas pieczenia.
  • Na wierzchu każdego pstrąga połóż po łyżce masła oraz ewentualnie wlej na dno blachy białe wino, co stworzy delikatną parę i zapobiegnie wysychaniu ryby. Całość przykryj luźno folią aluminiową błyszczącą stroną do środka, zabezpieczając aromaty przed zbyt wczesnym ulotnieniem.
  • Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 200 °C (góra-dół) i piecz 25 minut pod przykryciem. Po tym czasie zdejmij folię i dopiekaj kolejne 10 minut, aż skóra pstrągów nabierze złocistego koloru, a warzywa lekko się zarumienią. W połowie otwartej fazy delikatnie zamieszaj warzywa, by piekły się równomiernie.
  • Upieczone pstrągi przełóż ostrożnie na talerze, posyp świeżą natką pietruszki i podaj z warzywami prosto z piekarnika. Przed podaniem skrop wszystko świeżym sokiem z cytryny i opcjonalnie odrobiną oliwy. Tak przygotowany obiad najlepiej smakuje od razu, gdy skóra jest jeszcze chrupiąca, a warzywa soczyste.