Ryba przygotowana w ten sposób jest bardzo soczysta i upieczone pod nią warzywka smakują wybornie. Szybka do zrobienia i smakuje jak w dobrej restauracji, a pracy prawie nie ma... polecam , cały przepis poniżej pod linkiem ...
🍴 Pstrąg tęczowy pieczony z kolorową feerią warzyw – obiad, który robi wrażenie!
- Liczba porcji: 2
- Czas gotowania: 35 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 45 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: ok. 450 kcal / porcja
- Białko: 38 g
- Tłuszcz: 22 g (w tym nasycone 6 g)
- Węglowodany: 28 g
- Błonnik: 6 g
- Sód: 1,1 g
Składniki
- 2 wypatroszone pstrągi tęczowe (po 300–350 g każdy)
- 300 g młodych ziemniaków
- 1 duża marchew
- 1 mała cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 cytryna (ekologiczna)
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- 2 łyżki masła
- 60 ml wytrawnego białego wina (opcjonalnie)
- pęczek świeżego tymianku
- pęczek natki pietruszki
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
Przepis
Jeśli marzysz o daniu, które łączy w sobie zaskakującą prostotę przygotowania z restauracyjnym efektem „wow”, pieczony pstrąg tęczowy z warzywami to strzał w dziesiątkę. Soczyste, delikatne mięso tej popularnej w Polsce ryby idealnie komponuje się z aromatem świeżego tymianku i cytrynowej skórki. Dodaj do tego całą paletę pieczonych warzyw – od młodych ziemniaków, przez słodką marchew, aż po cukinię i paprykę – a otrzymasz pełnowartościowy, kolorowy posiłek, który zadowoli nawet najbardziej wybrednych domowników. Co ważne, przepis nie wymaga zaawansowanych technik kulinarnych ani specjalistycznego sprzętu. Wystarczy jedynie nagrzany piekarnik, solidna blacha i kilkadziesiąt minut cierpliwości, by w kuchni uniósł się zapach, który natychmiast przywoła wszystkich do stołu. Dzięki zastosowaniu oliwy extra vergine i odrobiny białego wina danie wpisuje się w filozofię diety śródziemnomorskiej, słynącej z korzyści dla serca i sylwetki. Taki obiad jest lekki, bo pieczenie pozwala zredukować ilość tłuszczu, a jednocześnie sycący dzięki wysokiej zawartości białka w pstrągu. Z kolei rozkosznie rumiane warzywa dostarczą błonnika, witamin i naturalnej słodyczy, której nie da się podrobić. Spróbuj, a przekonasz się, że domowy posiłek może być szybki, zdrowy i spektakularny zarazem. Po pierwszym kęsie chrupiącej skóry i rozpływającym się w ustach mięsie ryby będziesz wracać do tego przepisu częściej, niż myślisz – zarówno na codzienny obiad, jak i na wizytę gości.
- Przygotowanie ryb rozpocznij od dokładnego osuszenia pstrągów papierowym ręcznikiem. Następnie natrzyj je wewnątrz i na zewnątrz solą oraz pieprzem, wkładając do środka po plastrze cytryny, gałązce tymianku i połowie posiekanego czosnku. Dzięki temu mięso przejdzie aromatem ziół już w trakcie pieczenia, a skóra pozostanie wyjątkowo chrupiąca.
- W małej miseczce połącz oliwę z łyżką soku z cytryny oraz startą na drobnej tarce skórką cytrynową. Tak przygotowaną marynatą posmaruj obficie pstrągi, nie zapominając o szczelinach przy płetwach i nacięciach, jeśli je wykonasz. Kilkuminutowe leżakowanie w tej mieszance podbije smak ryby, czyniąc ją bardziej soczystą.
- Warzywa przygotuj równolegle: ziemniaki umyj i, jeśli są większe, przekrój na połówki; marchew pokrój w grubsze talarki, a cukinię i paprykę w kilkucentymetrowe kawałki. Cebulę posiekaj w pióra, a pozostałe dwa ząbki czosnku lekko zmiażdż nożem, by uwolniły aromat, pozostawiając je w łupinkach.
- Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozrzuć na niej wszystkie warzywa. Skrop całość dwiema łyżkami oliwy, dopraw solą, pieprzem i listkami tymianku, po czym dokładnie wymieszaj. Na środku blachy zrób lekkie zagłębienie i ułóż tam zamarynowane pstrągi, aby smaki przenikały się podczas pieczenia.
- Na wierzchu każdego pstrąga połóż po łyżce masła oraz ewentualnie wlej na dno blachy białe wino, co stworzy delikatną parę i zapobiegnie wysychaniu ryby. Całość przykryj luźno folią aluminiową błyszczącą stroną do środka, zabezpieczając aromaty przed zbyt wczesnym ulotnieniem.
- Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 200 °C (góra-dół) i piecz 25 minut pod przykryciem. Po tym czasie zdejmij folię i dopiekaj kolejne 10 minut, aż skóra pstrągów nabierze złocistego koloru, a warzywa lekko się zarumienią. W połowie otwartej fazy delikatnie zamieszaj warzywa, by piekły się równomiernie.
- Upieczone pstrągi przełóż ostrożnie na talerze, posyp świeżą natką pietruszki i podaj z warzywami prosto z piekarnika. Przed podaniem skrop wszystko świeżym sokiem z cytryny i opcjonalnie odrobiną oliwy. Tak przygotowany obiad najlepiej smakuje od razu, gdy skóra jest jeszcze chrupiąca, a warzywa soczyste.