Kruche z kokosową pianką

Monika
Ciasta
12.04.2025 8:38
Kruche z kokosową pianką

Przepis na kruche z kokosową pianką to hit! To połączenie aromatycznego kruchego ciasta z drożdżami, czekoladowego kremu i przepysznej kokosowej pianki. Przepis sprawdzi się zarówno jako ciasto na weekend, ale również jako deser na imprezy, uroczystości, czy święta. Jak zrobić kruche ciasto z drożdżami? Przygotowanie kruchego ciasta z drożdżami jest bardzo proste! Wystarczy, że drożdże wymieszasz z kwaśną śmietaną i odstawisz na 10 minut. Następnie drożdże ze śmietaną należy połączyć z pozostałymi składnikami (mąką, masłem, żółtkami i cukrem) i wyrobić ciasto. Kruche ciasto z drożdżami jest bardziej miękkie, niż klasyczne kruche ciasto. Ma inną strukturę, a do tego jest bardzo …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://viagusto.pl/kruche-z-kokosowa-pianka/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Kruche z Kokosową Pianką - Delikatność, która Rozpływa się w Ustach!

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 25 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 420 kcal na porcję
  • Tłuszcz: 20g
  • Węglowodany: 55g
  • Białko: 6g

Składniki

  • 250g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 100g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 200g wiórków kokosowych
  • 3 białka
  • 100g cukru kryształu
  • szczypta soli

Przepis

Kruche ciasta zawsze cieszą się dużą popularnością – są proste do przygotowania, a ich delikatność i chrupkość zjednuje sobie niemal każdego smakosza. W połączeniu z kokosową pianką stają się prawdziwą eksplozją smaków, która potrafi wzbogacić każdą okazję – od codziennego deseru po wyjątkową uroczystość. Ta wersja ciasta, z wyjątkowo puszystą i delikatną pianką kokosową, zaspokoi nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia. Bogactwo kokosa idealnie komponuje się z kruchością ciasta, tworząc niepowtarzalną mieszankę tekstur i smaków. Wystarczy kilka prostych składników, by w krótkim czasie przygotować deser, który swą lekkością i wyjątkowym aromatem wprawi w zachwyt zarówno domowników, jak i zaproszonych gości. Jego przygotowanie nie zajmie Ci wiele czasu, a efekt końcowy z pewnością przekroczy oczekiwania. Idealnie komponuje się z filiżanką gorącej kawy lub herbaty, podkreślając swą delikatność i subtelność. Zainspiruj się tym przepisem i zachwyć swoich bliskich, serwując im tę słodką ucztę pełną kokosowej przyjemności.

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj formę do pieczenia (około 23 x 23 cm), wykładając ją papierem do pieczenia lub lekko natłuszczając.
  • W misce połącz mąkę, cukier puder i cukier wanilinowy. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i posiekaj całość, aż składniki się połączą i powstanie kruszonka.
  • Dodaj żółtka i kwaśną śmietanę do kruszonki. Zagnieć ciasto aż będzie gładkie i jednolite. Odłóż je na 15 minut do lodówki.
  • W międzyczasie ubij białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier kryształ, kontynuując ubijanie, aż piana będzie błyszcząca i gładka.
  • Delikatnie wmieszaj wiórki kokosowe do ubitej piany, starając się, aby pianka była puszysta.
  • Wyjmij ciasto z lodówki i wyłóż je równomiernie na dnie przygotowanej formy. Wylej na nie kokosową piankę i delikatnie wyrównaj.
  • Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku przez około 40 minut, aż pianka będzie lekko złocista.
  • Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w formie. Następnie pokrój na porcje i podawaj.
Zamknij ×