Sernik cytrynowy z brzoskwiniami

przepis
Sernik cytrynowy z brzoskwiniami
16Wrz
Przepis

Składniki na ciasto:

• 2 szklanki mąki

• 3 żółtka

• 1 kostka masła

• 2/3 szklanki cukru

• 2 łyżki kakao

• szczypta soli

• łyżeczka proszku do pieczenia

masa serowa:

• 1 kg sera

• 6 jajek

• ¾ szklanki cukru

• 2 budynie śmietankowe

• 1 cytryna

• 2 brzoskwinie

Sposób przygotowania:

Na stolnicy mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i kakao. Dodajemy do suchych składników żółtka oraz posiekane masło i zagniatamy ciasto. Owijamy je w folie spożywczą i zamrażamy. Masę serową przygotowujemy ucierając żółtka z cukrem, a gdy ten się rozpuści dokładamy po łyżce sera. Gdy masa się połączy dodajemy otartą skórkę cytryny, oraz sok z cytryny a na koniec budynie. W drugiej misce ubijamy na sztywną pianę 9 pozostałych białek (3 z ciasta i 6 z masy serowej). Ubite białka łączymy z serem delikatnie mieszając. Wyjmujemy z zamrażarki ciasto i ścieramy ¾ całości na spód blaszki, wylewamy na to masę serową i układamy małe kawałki obranych ze skórki brzoskwiń. Na wierzch ścieramy resztę ciasta. Pieczemy ok 1 godziny w 180 stopniach.

Smacznego :)

PS. Udało mi się zrobić zdjęcie tylko jednego kawałka taki był pyszny ;)

następna inspiracja
Zobacz nasze filmy:
SKOMENTUJ
następna inspiracja
ZOBACZ RÓWNIEŻ