Sałatka z makaronem i jajkiem to przepyszna sałatka idealna na każdą okazję! Świeży ogórek, czerwona cebula i szczypiorek sprawiają, że sałatka jest niezwykle aromatyczna i przyciąga swoim wyglądem. Jak zrobić jajeczną sałatkę z makaronem? Przygotowanie tej makaronowej sałatki z jajkami jest bardzo szybkie i proste. Ugotowany makaron i ugotowane na twardo, pokrojone w kostkę jajka mieszamy z pokrojonym świeżym ogórkiem, drobno posiekaną czerwoną cebulą i szczypiorkiem. Dodajemy majonez, śmietanę, musztardę i doprawiamy solą oraz pieprzem – to wszystko! Sałatka będzie świetną propozycją na imprezę, Sylwestra, na spotkanie ze znajomymi, a także na Wielkanoc. Dokładny przepis wraz z proporcjami składników znajdziesz …
🍴 Prosta sałatka z makaronem i jajkiem
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 15 min
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 15 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 520 kcal
- Tłuszcz: 23g
- Węglowodany: 65g
- Białko: 21g
Składniki
- 200g makaronu (np. świderki)
- 4 jajka gotowane na twardo
- 1 duża papryka czerwona
- 1 cebula
- 2 ogórki konserwowe
- pół pęczka szczypiorku
- świeżo mielony pieprz
- szczypta soli
- 2 łyżki majonezu
Przepis
Czas na przepis na coś szybkiego, ale jednocześnie pysznego - sałatkę z makaronem i jajkiem. Propozycja ta to doskonały pomysł na sycący obiad czy lekki posiłek na kolację. Smak tej sałatki zachwyci każdego - jest pełna soczystych warzyw, sycącego makaronu i pysznego jajka. To danie, które z łatwością stworzysz z podstawowych składników, które zawsze masz w lodówce. A przygotowanie jej zajmuje tylko chwilę. Sałatkę z makaronem i jajkiem najczęściej serwuje się na zimno, ale równie dobrze smakuje na ciepło. Doskonale pasuje do mięs i ryb, ale można ją jeść również samodzielnie. To jedno z tych dań, które zawsze wychodzą i które można łatwo dostosować do swojego gustu. Możesz dodać ulubione warzywa, białko, a nawet różne sosy. Przygotuj sałatkę na kolację, imprezę czy piknik. Każdy będzie zachwycony jej smakiem i prostotą przygotowania. Więc nie zwlekaj, zacznij gotować już teraz!
- Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i odstaw do ostygnięcia.
- Podczas gdy makaron się studzi, ugotuj jajka na twardo. Po ugotowaniu odstaw je do ostygnięcia.
- Przygotuj warzywa: posiekaj cebulę, paprykę i ogórki. Szczypiorek drobno posiekaj.
- Makaron, jajka i warzywa połącz w dużej misce. Dodaj majonez, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
- Sałatkę podawaj schłodzoną. Przed podaniem posyp ją szczypiorkiem.