Przepis na prostą i kolorową warstwową sałatkę. Ta sałatka z groszkiem i kukurydzą konserwową sprawdzi się jako przystawka podczas rodzinnej imprezy, sałatka do grilla, a także sałatka na Wielkanoc. Jak zrobić sałatkę z groszkiem i kukurydzą? Przepis na tę sałatkę jest bardzo łatwy, Zrobisz ją w kilku krokach, które wyglądają tak: pokrojenie ogórków konserwowych, papryki konserwowej i sera feta, uprażenie sezamu, zrobienie sosu majonezowego, a na koniec złożenie wszystkich składników wraz z kukurydzą i groszkiem w salaterce. Poniżej znajdziesz dokładny przepis na sałatkę, a jeśli szukasz inspiracji na inne sałatki warstwowe, sprawdź przepisy tutaj – sałatki warstwowe. SAŁATKA Z GROSZKIEM …
🍴 Warstwowa sałatka z groszkiem i kukurydzą - idealna na każdą okazję!
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 10 min
- Szacunkowy koszt: 15 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 300 kcal
- Tłuszcz: 20g
- Węglowodany: 15g
- Białko: 10g
Składniki
- 1 puszka groszku konserwowego
- 1 puszka kukurydzy
- 1 cebula
- 4 jajka
- 200g wędzonego boczku
- 200g majonezu
- sól i pieprz do smaku
Przepis
Ta warstwowa sałatka z groszkiem i kukurydzą to prawdziwa eksplozja smaku i kolorów. Idealnie sprawdzi się na każdej domowej imprezie, rodzinnych spotkaniach, piknikach czy grilla. Jej przygotowanie jest proste i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Kombinacja słodkiego groszku i kukurydzy z wyrazistym smakiem wędzonego boczku oraz ostrej cebuli tworzy niepowtarzalny duet. Majonez dodaje sałatce kremowej konsystencji, co jeszcze bardziej podkreśla bogactwo smaku. Dodatkowo, jest to danie wyjątkowo sycące, a dzięki zawartości warzyw i jajek - również pożywne. Przygotuj tę sałatkę na swoją następną rodzinną kolację, a gwarantuję, że zyska ona wielu miłośników!
- Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelni. Odstawić do wystygnięcia.
- Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Groszek i kukurydzę odsączyć z zalewy.
- Na dnie salaterki ułożyć warstwę boczku, następnie cebulę, groszek, kukurydzę i na końcu jajka.
- Każdą warstwę posolić i popieprzyć do smaku, a następnie posmarować majonezem.
- Sałatkę wstawić do lodówki na min. 2 godziny przed podaniem.