PILNE: Niebezpieczna Bakteria w Bałtyku! Nie żyje jedna osoba!

Martyna P.
Newsy
21.09.2023 12:26
PILNE: Niebezpieczna Bakteria w Bałtyku! Nie żyje jedna osoba!

Wydano ostrzeżenie dotyczące mięsożernej bakterii w Bałtyku. Pojawiły się doniesienia o pierwszej ofierze śmiertelnej.

Mięsożerna bakteria w Bałtyku!

Sanepid niemieckiego kraju związkowego Meklemburgia-Pomorze Przednie wydał komunikat, w którym ostrzega przed mięsożerną bakterią -Vibrio vulnificus.

Na stronie internetowej czytamy, że w sierpniu 2023 roku bakterią zakaziła się kobieta w wieku 86 lat. Zażywała ona kąpieli w Bałtyku, posiadając na swoim ciele otwarte rany (kobieta cierpiała na chroniczną chorobę). Po zanurzeniu w wodzie seniorka trafiła do szpitala.

19 września 2023 roku wydano kolejny komunikat, w którym poinformowano o pierwszej ofierze śmiertelnej związanej z mięsożerną bakterią. 74-letni mężczyzna zmarł na skutek infekcji. Senior miał otwarte rany i przewlekłe choroby.

Niemiecki sanepid opublikował apel, w którym ostrzega osoby starsze i osoby z problemami skóry przed wchodzeniem do Bałtyku.

Zdjęcie PILNE: Niebezpieczna Bakteria w Bałtyku! Nie żyje jedna osoba! #1

Mięsożerna bakteria Vibrio vulnificus

Vibrio vulnificus to bakteria należąca do rodziny Vibrionaceae. Jest to Gram-ujemna bakteria kształtu przecinkowatego.

Jak dochodzi do zakażenia?

Można się zarazić Vibrio vulnificus na dwa główne sposoby:

  1. Poprzez spożywanie zakażonych owoców morza: Najczęściej jest to spożywanie surowych lub niedogotowanych małży, ostryg lub innych mięczaków filtrujących wodę.

  2. Poprzez kontakt z zakażoną wodą: Osoby, które mają otwarte rany lub skaleczenia, mogą się zarazić, gdy będą miały kontakt z wodą morską lub słonawą zawierającą Vibrio vulnificus.

Objawy zakażenia

Zakażenie Vibrio vulnificus może prowadzić do dwóch głównych postaci choroby:

  1. Zakażenie po spożyciu: Objawia się jako ostre zapalenie żołądka i jelit z bólami brzucha, wymiotami, biegunką oraz gorączką. W ciężkich przypadkach może dojść do sepsy.

  2. Zakażenie przez kontakt skóry: Objawia się jako powstawanie bolesnych ran, obrzęków i zaczerwienienia w miejscu kontaktu z bakterią. W cięższych przypadkach może dochodzić do martwicy tkanek.

Kto jest najbardziej narażony?

Chociaż każdy może zostać zakażony Vibrio vulnificus, pewne grupy osób są bardziej narażone na ciężkie postaci choroby i powikłania:

  1. Osoby z obniżoną odpornością.

  2. Osoby z przewlekłymi chorobami, takimi jak cukrzyca, choroba alkoholowa czy choroby wątroby.

  3. Osoby, które miały niedawno operację, mają otwarte rany lub skaleczenia.

  4. Osoby starsze.

Jak zapobiegać zakażeniom?

Najlepszym sposobem zapobiegania zakażeniu Vibrio vulnificus jest unikanie spożywania surowych owoców morza oraz unikanie kontaktu z wodą morską lub słonawą, jeśli ma się otwarte rany. Jeśli dojdzie do kontaktu, należy dokładnie i natychmiast przemyć ranę wodą z mydłem.

Pamiętaj, że w razie podejrzenia zakażenia Vibrio vulnificus, ważne jest szybkie skonsultowanie się z lekarzem, ponieważ w pewnych przypadkach choroba może postępować bardzo szybko i być potencjalnie śmiertelna.