Zauważyłaś, że Twoje ogórki kiszone są mętne i gazują, ale nie wiesz, co mogło pójść nie tak? Czytaj dalej, a wszystko stanie się dla Ciebie jasne.
Moje ogórki kiszone są mętne
Podczas fermentacji, bakterie fermentacji mlekowej (które są naturalnie obecne na skórce ogórków i innych warzyw) zaczynają przetwarzać cukry zawarte w ogórkach na kwas mlekowy. Ten kwas mlekowy tworzy kwaśne środowisko, które zapobiega rozwojowi szkodliwych bakterii i pozwala na przechowywanie ogórków przez dłuższy czas.
Podczas tego procesu, bakterie fermentacji mlekowej mogą również produkować różne inne substancje, takie jak dwutlenek węgla czy alkohole, które mogą wpływać na wygląd roztworu. To wszystko, wraz z białkami i innymi drobnoustrojami, może powodować, że woda w słoju z ogórkami kiszonymi staje się mętna.
Innym powodem może być obecność zawiesin - drobnych cząstek warzyw, soli, przypraw, które nie rozpuszczają się w wodzie, ale utrzymują się w niej w stanie zawiesiny. To również przyczynia się do mętności wody w ogórkach kiszonych.
Jednak mętność wody w ogórkach kiszonych jest zupełnie normalna i wskazuje na prawidłowy przebieg procesu fermentacji.
Dlaczego ogórki kiszone gazują?
Woda w ogórkach gazowanych "buzuje" głównie z powodu procesu fermentacji, który zachodzi podczas ich przygotowania. Podczas fermentacji, bakterie fermentacji mlekowej konwertują cukry obecne w ogórkach na kwas mlekowy. Jako produkt uboczny tego procesu, tworzone są również gazy, takie jak dwutlenek węgla.
Dwutlenek węgla jest gazem, który jest niewidoczny i bezwonny, ale ma zdolność do tworzenia bąbelków w płynie. Kiedy słoik z ogórkami gazowanymi jest otwierany, gazy, które były wcześniej utrzymywane pod ciśnieniem, są nagle uwalniane. To powoduje, że gaz, który był rozpuszczony w płynie, tworzy bąbelki i ucieka, co daje efekt "buzowania" lub "szumienia".
Dodatkowo, ogórki gazowane są często przygotowywane z dodatkiem cukru, co stymuluje proces fermentacji i produkcję dwutlenku węgla, intensyfikując efekt buzowania.
Ważne jest jednak, aby pamiętać, że buzuje nie tylko woda, ale cała mieszanka – ogórki, przyprawy, woda, sól i cukier, które razem tworzą specyficzny, gazowany smak tych ogórków.
Nie popełniaj tych dwóch błędów!
Jeśli zauważysz, że Twoje ogórki nadmiernie gazują, a na powierzchni zawartości słoika pojawia się charakterystyczna piana, zalecane jest zrezygnowanie z ich spożycia. Obie te sytuacje mogą wskazywać na nieprawidłowości podczas procesu kiszenia. W takim przypadku możemy wskazać dwa potencjalne błędy, które warto wyeliminować w przyszłych próbach.
Po pierwsze, problem może wynikać z użycia nieszczelnej zakrętki, lub niezadowalającego dokręcenia słoika. Odpowiednie zamknięcie słoika jest kluczowe dla prawidłowego procesu fermentacji.
Po drugie, zauważone nieprawidłowości mogą być spowodowane dodaniem zbyt dużej ilości wody do słoika z ogórkami i dodatkami. Istotne jest, aby zalewa z ogórków nie miała bezpośredniego kontaktu z wieczkiem. To zapobiega niekontrolowanej fermentacji i wzrostowi niepożądanych drobnoustrojów.