Na hiszpańskich wybrzeżach plażowicze zauważyli obecność alg w wodzie. Jak się okazuje są one bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. Na co trzeba uważać podczas kontaktu z rośliną?
Mikroalgi
Mikroalgi są powszechnie znane w środowiskach wodnych. Występują one zarówno w wodach słodkich jak i morskich. Niedawno władze Hiszpanii wydały ostrzeżenie o mikroalgach, które pojawiły się na hiszpańskim wybrzeżu. Jak się okazuje są one bardzo groźne dla ludzi. Plażowicze, którzy mieli z nimi kontakt zgłosili się do lekarza z poważnymi objawami chorobowymi.
Rośliny produkują toksyny, które mogą wpłynąć negatywnie na nasz stan zdrowia, jeżeli występują w dużych ilościach w wodzie. Zakwity alg są zjawiskiem naturalnym, jednak czynniki takie jak zanieczyszczenia oraz zmiana klimatu sprzyjają ich nagłemu rozprzestrzenieniu.
Zagrożenie dla człowieka
Kontakt z rośliną może wywołać problemy zdrowotne, które charakteryzują się objawami podobnymi do przeziębienia. Należą do nich:
- Ból gardła
- Gorączka
- Kaszel
- Wysypka
Co więcej, kontakt z mikroalgami może wywołać u niektórych osób silną reakcję alergiczną. W najgorszym wypadku osoba może dostać wstrząsu anafilaktycznego.
Toksyny mikroalg mogą przedostać się do naszego organizmu poprzez unoszące się w powietrzu krople wody morskiej, bezpośredni kontakt skórny lub po połknięciu wody. Najczęściej objawy zakażenia się toksynami utrzymują się od kilku godzin do kilku dni.
Rozprzestrzenianie się alg
Toksyczne algi może spotkać coraz częściej. W ostatnim czasie rośliny te zauważono na obszarze Algarve w Portugalii oraz w Morzu karaibskim.
“Toksyczne algi Ostreopsis przybyły z tropików i zostały wykryte po raz pierwszy w latach 90. XX w., ale wtedy występowały sporadycznie. Stopniowo rozprzestrzeniły się na prawie wszystkie plaże Hiszpanii” - dr Magda Vila z ICM
Na rozprzestrzenianie się alg ma wpływ zmiana klimatu oraz zanieczyszczenie środowiska. Niestety musimy być przygotowani, że roślin będzie coraz więcej.
W przypadku podejrzenia wystąpienia zakwitu trujących mikroalg wodnych, zaleca się unikanie kontaktu z wodą, spożywania skażonych organizmów morskich lub wody oraz monitorowanie ostrzeżeń zdrowotnych i wskazówek podawanych przez władze środowiskowe.