SKŁADNIKI: - 130g kukurydzy konserwowej bez dodatku cukru - 130g tuńczyka w sosie własnym(po odsączeniu) - 2 małe, gotowane jajka(u mnie 95g) - 3 średniej wielkości ogórki kiszone(około 120g) - 20g cebuli - łyżka oliwy z oliwek(10g) - sól - pieprz PRZYGOTOWANIE: - Do miski wsypać przepłukaną wodą i odsączoną na sitku kukurydzę - Ponadto żółtko jaja, które często niepotrzebnie wzbudza tak wielki strach(na 5g tłuszczu zawartego w jajku tylko 0,1g stanowią złe nasycone kwasy tłuszczowe, za to wiele w nim niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych) ze względu na zawartość tłuszczu, Całość to około 580kcal w tym 43g białka, 22g tłuszczu(10g to oliwa z oliwek) i 19g węglowodanów. Należy jednak pamiętać, że cholesterol to sprawa indywidualna dla każdego organizmu, a zjadanie jednego jaja dziennie jest dobrym sposobem na dostarczenie cennych i niezbędnych składników odżywczych. Reszta składników to produkty, które są standardowo w wyposażeniu spiżarni, a nawet jeśli nie to z pewnością w asortymencie każdego pobliskiego spożywczaka. Wracając już do tematu głównego- przepis jest na sporą, obiadową porcję dla jednej osoby lub na dwie mniejsze. Spokojnie, nie ma sytuacji bez wyjścia! Jest to klasyczny, banalnie prosty sposób na zrobienie czegoś z niczego.