Nowoczesne ekspresy parzą kawę porównywalną do tej przyrządzanej przez wykwalifikowanego baristę, dostarczając nam przyjemnych wrażeń każdego dnia. Producenci ekspresów do kawy zalecają, aby regularnie dbać o swoje urządzenia. Dzięki temu napar nie traci na jakości, a urządzenie dłużej pozostaje wolne od awarii. Poniżej znajdziesz kluczowe wskazówki dotyczące tego, jak czyścić i odkamieniać ekspres, a także co zrobić, jeśli pojawiła się w nim pleśń.
Dlaczego warto regularnie dbać o ekspres do kawy?
Producenci najlepszych ekspresów do kawy poświęcają dużo uwagi kwestii konserwacji swoich urządzeń. Nie bez powodu. Regularne czyszczenie zabrudzeń, usuwanie pozostałości po parzeniu i odkamienianie zapewniają sprawne działanie ekspresu, a przede wszystkim doskonały smak kawy. Zanieczyszczenia, resztki zmielonych ziaren czy kamień mogą negatywnie wpływać na smak naparu. Pozostawienie wody w tacce na skropliny na dłuższy czas może z kolei powodować rozwój pleśni.
Zazwyczaj zaleca się, aby do czyszczenia zewnętrznych części stosować łagodne detergenty, natomiast do odkamieniania używać środków tej samej marki co ekspres. Jeszcze przed zakupem urządzenia warto sprawdzić dostępność akcesoriów do pielęgnacji urządzenia.
Dobre marki dbają, aby konserwacja ich ekspresów była możliwie najmniej pracochłonna, a swoim klientom zapewniają łatwy dostęp do produktów, które ją umożliwiają. Troszczą się również, aby udostępniać użytkownikom przystępne instrukcje prezentujące krok po kroku, jak konserwować ekspres, a w razie awarii – jak skorzystać z gwarancji czy autoryzowanego serwisu. Jeszcze przed zakupem urządzenia warto sprawdzić, czy producent zapewnia to wszystko.
Do najważniejszych czynności konserwacyjnych należą:
- uruchamianie funkcji płukania wewnętrznego obiegu przed i po parzeniu kawy,
- regularne przepłukiwanie dyszy pary do spieniania mleka (jeśli ekspres jest w nią wyposażony),
- mycie systemu mlecznego i pojemnika na wodę,
- opróżnianie tacki ociekowej i pojemnika na fusy,
- płukanie aparatu zaparzającego (jeśli jest to zalecane przez producenta),
- przeprowadzanie cyklicznego odkamieniania,
- wymiana filtrów wody zgodnie z zaleceniami producenta.
Do powyższej listy dołączylibyśmy postępowanie zgodnie z instrukcją przed pierwszym uruchomieniem sprzętu. Niektóre ekspresy, np. te marki De’Longhi, umożliwiają kalibrację urządzenia pod kątem stopnia twardości wody. Dzięki temu ekspres nie tylko parzy lepszą kawę, ale w odpowiednim czasie informuje o konieczności odkamieniania.
Jeśli nie zadbasz o higienę swojego ekspresu, złogi kamienia i zalegające resztki mleka mogą zatkać przewody. To nie tylko odbije się negatywnie na smaku kawy i napojów mlecznych, ale również może spowodować, że ekspres przestanie działać.
Kliknij i dowiedz się, jak konserwować i serwisować ekspres De’Longhi
Czym odkamieniać ekspres?
Nowoczesne ekspresy są na tyle zautomatyzowane, że pilnują częstotliwości odkamieniania. To spore ułatwienie. Urządzenie niejako samo decyduje, kiedy uruchomienie procesu jest konieczne, a wylicza to na podstawie stopnia twardości wody oraz liczby i objętości przygotowanych kaw. To oznacza, że im bardziej zmineralizowaną masz wodę, tym częściej ekspres upomni się o czyszczenie. Montaż filtra wody bezpośrednio w urządzeniu może tę konieczność nieco odsunąć. Warto rozważyć zakup modelu, który daje taką możliwość.
Odkamienianie wewnętrznego obiegu wody w nowoczesnych ekspresach do kawy przebiega automatycznie. Jedyne, co trzeba zrobić, to postępować zgodnie z instrukcją producenta. Najczęściej wystarczy uruchomić odpowiednią opcję i napełnić pojemnik na wodę środkiem do odkamieniania w odpowiedniej proporcji z wodą.
Czym odkamieniać ekspres? Wiele osób mogą kusić domowe sposoby na kamień lub tańsze zamienniki preparatów zalecanych przez producenta. W końcu ocet i kwasek cytrynowy kosztują niewiele i działają bez zarzutu. Co może pójść nie tak? W przypadku domowego czyszczenia nie masz pewności, że użyjesz roztworu w takiej proporcji, która nie zaszkodzi urządzeniu i będzie skuteczna. Dodatkowo ocet może pozostawić posmak, który przeniknie do kawy. Zamienniki mogą również okazać się nieskuteczne. W kwestii czyszczenia ekspresu z kamienia warto zaufać producentowi, który przetestował swoje produkty i zalecając je, daje gwarancję skuteczności i bezpieczeństwa.
Jak czyścić ekspres do kawy?
Dbanie o higienę ekspresu to jeden z gwarantów pysznej kawy (poza jakością i zaawansowaniem samego urządzenia), dlatego warto troszczyć się, aby w poszczególnych częściach nie zalegały resztki, które mogą z czasem się zepsuć. Regularnie, przynajmniej raz na trzy dni należy opróżniać tackę ociekową i pojemnik na fusy. Po każdym przygotowaniu napoju zawierającego mleko należy wyczyścić system mleczny. Zaawansowane ekspresy mają wbudowaną funkcję samoczyszczenia. Jedyne, o czym trzeba pamiętać, to uruchomienie odpowiedniej funkcji.
Kliknij i sprawdź, jak wyczyścić i odkamienić ekspres De’Longhi
Przed każdym użyciem warto wyczyścić pojemnik na zmielone ziarna. Wówczas unikniesz sytuacji, w której świeża kawa miesza się z tą, która już utraciła aromat, a tym samym zapewnisz sobie pełnię smaku wybranego naparu. Pojemnika nie trzeba myć, wystarczy wymieść resztki specjalną miotełką lub pędzelkiem.
Przynajmniej raz na tydzień warto umyć pojemnik na wodę i dyszę pary. Raz na miesiąc urządź swojemu ekspresowi gruntowne czyszczenie. W tym celu rozłóż wszystkie ruchome elementy i umyj je. Pamiętaj, aby wcześniej odłączyć urządzenie od prądu.
Do czyszczenia zewnętrznych części ekspresu wystarczy łagodny detergent, np. płyn do mycia naczyń lub środek oferowany przez producenta, miękka ściereczka i woda. Dodatkowo może przydać się drewniana wykałaczka, która ułatwi czyszczenie trudno dostępnych miejsc, takich jak wylot dyszy.
Do przecierania obudowy, tak jak do mycia demontowanych elementów, używaj zawsze czystej, miękkiej ściereczki. W ten sposób uchronisz powierzchnię przed powstaniem nieestetycznych rys, w których dodatkowo odkładają się zanieczyszczenia.
Uczulamy, że zawsze należy przestrzegać zaleceń producenta w kwestii czyszczenia. Przykładowo De’Longhi zaleca, aby aparat zaparzający czyścić wyłącznie w czystej wodzie bez dodatku detergentu. Wskazuje również, które z elementów mogą być myte w zmywarce, a które należy umyć ręcznie i z jaką częstotliwością wykonywać poszczególne czynności, aby ekspres służył długo bez awarii oraz parzył niezmiennie dobrą kawę.
Pleśń w ekspresie do kawy – co robić?
Przede wszystkim najlepiej zapobiegać pojawieniu się pleśni w ekspresie. Najważniejsze to nie dopuszczać do zalegania wody w tacce na skropliny. To w niej najczęściej i najszybciej może rozwinąć się grzyb. Pamiętaj, aby opróżniać tackę nie tylko wtedy, kiedy jest już przepełniona, ale przynajmniej raz na 72 godziny. Po opróżnieniu przepłucz ją wodą i zamontuj z powrotem. Przed i po każdym parzeniu nastaw ekspres na automatyczne płukanie obwodu.
Jeśli podejrzewasz, że we wnętrzu urządzenia zagnieździła się pleśń, możliwe, że zaniedbałeś regularną konserwację ekspresu. Problem rozwiąże gruntowne czyszczenie ekspresu wraz z odkamienianiem. Użyj do tego specjalistycznych środków do czyszczenia, oferowanych przez producenta sprzętu. Wyczyść dokładnie każdą część, którą można zdemontować. W trakcie odkamieniania ekspres podgrzewa roztwór do wysokiej temperatury, która dodatkowo zdezynfekuje obieg wody i usunie pleśń.
Jak widzisz, jest wiele argumentów przemawiających za tym, aby dbać o ekspres: zapobieganie awarii, higiena, zdrowie, a przede wszystkim smak kawy, który pobudza zmysły i uprzyjemnia każdy dzień.