Wiosenna tęcza

Ewelina
Ciasta
28.08.2014 20:53
Wiosenna tęcza

Przepis

Biszkopt jasny:

5 jaj

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki

łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubijać. Dodać żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Gotowa masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Piec w tem. 160-170 C, ok. 35-40 minut.

Masa budyniowa:

1/2 litra mleka

2 budynie waniliowe bez cukru

cukier puder do smaku

25 dag masła

Z mleka i budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem, dodać przestudzony budyń. Wymieszać. Masę podzielić na 2 części.

Masa jabłkowa:

1 kg jabłek

2-3 łyżki cukru kryształu

1 galaretka zielona

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przesmażyć z cukrem. Dodać suchą galaretkę, dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę smażyć bez przykrycia.

Masa biała:

1 szklanka cukru kryształu

3 szklanki słodkiego mleka

1 szklanka mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

25 dag masła

W 1 szklance mleka rozrobić mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i cukier. Pozostałe mleko zagotować i do gotującego wlać roztrzepane mleko z mąką i cukrem. Ugotować budyń. Przestudzić. Masło utrzeć i dodać budyń. Wymieszać.

Kokos:

10 dag wiórków kokosowych www.Skworcu.com.pl

2 łyżki cukru kryształu

1 łyżka masła

Podane składniki wymieszać i podsmażyć na złoty kolor.

Dodatki:

2 galaretki koloru niebieskiego lub czerwonego przygotować wg.przepisu

1 paczka okrągłych biszkoptów

Przełożenie ciasta:

Biszkopt - 1/2 masy budyniowej - masa jabłkowa - 1/2 masy budyniowej - biszkopty - zalać tężejącą galaretką - masa biała - wierzch posypać usmażonym kokosem.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną