Mimo wysokich cen, wciąż ponad połowa Polaków przygotowuje więcej jedzenia na święta, niż jest to konieczne. Które produkty najczęściej trafiają do kosza? Jak zapobiec takiemu marnotrawstwu?
Polacy marnują na potęgę
Dane NIK wskazują, że w Polsce marnuje się rocznie ok. 5 mln ton żywności z czego najwięcej, bo aż 60 proc. (3 mln ton) wyrzucają nie firmy, a rodziny. Dwa, a nawet trzy razy więcej jedzenia niż w innych miesiącach trafia do koszy w okresach świątecznych.
Postawy Polaków w tym zakresie potwierdza badanie przeprowadzone przez Kantar Public dla firmy Too Good To Go. Niemal 38 proc. ankietowanych przyznaje, że przynajmniej raz wyrzuciło jedzenie po Wielkanocy.
Co najczęściej trafia do kosza?
Z badań, które przeprowadzono po zeszłorocznych świętach wynika ponadto, że po Wielkanocy do kosza najczęściej trafiają: sałatka jarzynowa (62 proc.), pieczywo (39 proc.), wędliny - zwykle szynki (27 proc.), baranek z cukru (21 proc.) oraz jajka na twardo (21 proc.) i jajka faszerowane (20 proc.).
Dlaczego się marnuje?
Ankietowanych zapytano także, dlaczego wyrzucają świąteczne jedzenie do kosza. Najczęściej wymienianymi powodami są zepsucie się (58 proc.) oraz zbyt duża ilość przygotowanego jedzenia (53 proc.). Wśród pozostałych przyczyn 14 procent respondentów winą obarcza gości, którzy nie zjedli przygotowanego jedzenia, a co 10 z nich twierdzi, że świąteczne jedzenie im się znudziło.
Anna Kurnatowska z firmy To Good To Go wyjaśnia:
„Sałatka jarzynowa jest potrawą, bez której nie wyobrażamy sobie świąt, więc jest to paradoksalne, że to właśnie ona znajduje się na szczycie najbardziej marnowanych potraw przez Polaków. To wynika przede wszystkim z tej ilości. Przygotowujemy jej za dużo i przechowujemy ją nieodpowiednio. Co ciekawe, ilość marnowanego jedzenia podczas Wielkanocy nie różni się zbytnio od ilości jaką marnujemy podczas świąt Bożego Narodzenia”.
Prosta droga do ratowania żywności
Wyrzucanie jedzenia jest kosztowne i to nie tylko dla planety. Przez inflację wszystkie produkty w ostatnich miesiącach podrożały. Warto pamiętać, że mamy realny wpływ na ograniczenie marnowanego jedzenia w tym czasie, bowiem aż 65% Polaków przygotowuje samodzielnie jedzenie na święta.
Badania pokazały także, że aż 2/3 osób dostrzega konieczność ograniczenia marnowania jedzenia w trakcie Świąt Wielkanocnych. By zmniejszyć ilość produktów, które trafią do kosza po świętach warto przede wszystkim przygotować wcześniej listę przedświątecznych produktów, dbając przy tym o preferencje smakowe gości.