Dziś (4.04.2023 r.) Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał komunikat dotyczący wycofania z obiegu handlowego pierogów firmy Wiejski Młyn. Wyjaśniamy szczegóły.
Zakaz sprzedaży
Główny Inspektorat Sanitarny zakazał sprzedaży i spożywania pierogów z mięsem wieprzowym wyprodukowanych przez firmę Wiejski Młyn. Powodem decyzji jest wykrycie w pożywieniu obecności groźnej bakterii Listeria monocytogenes. Producent zdecydował się również na też na wycofanie z obrotu partii pierogów z serem.
Wycofany produkt posiada następujące dane:
- Nazwa "Pierogi z mięsem wieprzowym"
- Firma Wiejski Młyn lub Swojscy
- Numer partii 079
- Termin ważności: 11.04.2023, 12.04.2023, 15.04.2023
- Producent: Wiejski Młyn Sp. z o. o. z Kraśnika
Komunikat GIS
Przedstawiciele GIS – u przekazali informację, że:
"Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą. Nie należy spożywać produktów wskazanych w komunikacie. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem" - gov.pl
Co więcej Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że spółka Wiejski Młyn już 29.03.2023 r. wdrożyła procedurę wycofania z obrotu handlowego partii pierogów z mięsem wieprzowym. Ponadto firma zdecydowała się również na wycofanie ze sprzedaży pierogów z serem, które zostały wyprodukowane tego samego dnia, w którym wytworzono pierogi z mięsem wieprzowym.
Dane pierogów z serem są następujące:
- Nazwa: "Pierogi z serem"
- Firma Wiejski Młyn lub Swojscy
- Numer partii: 079
- Termin ważności: 15.04.2023, 17.04.2023, 18.04.2023.
- Producent: Wiejski Młyn Sp. z o. o. z Kraśnika
Kontrole sanitarne
Główny Inspektorat Sanitarny jest agencją rządową działającą od 2001 r., z siedzibą znajdującą się w Warszawie. Do zadań urzędu należy kierowanie Państwową Inspekcją Sanitarną, która zmierza do zapobiegania i minimalizacji negatywnych skutków zdarzeń dotyczących zdrowia publicznego.
Podmiotami, które są kontrolowane w szczególności są przedsiębiorcy prowadzący:
- działalność gastronomiczną (restauracje, bary, kawiarnie itp.)
- działalność hotelową (m.in. hotele, pensjonaty, wynajem kwater gospodarstwa agroturystyczne, ośrodki kolonijne)
- placówki wychowawczo-edukacyjne (np. przedszkola i kluby malucha)
- zakłady fryzjerskie
- zakłady kosmetyczne
- salony tatuażu
- gabinety lekarskie i stomatologiczne
- działalność z branży chemicznej
- firmy transportowe