Chleb pszenny na zakwasie żytnim

Beata

Dania mączne

22.11.2022 7:43

Chleb pszenny na zakwasie żytnim

Chleb pszenny na zakwasie żytnim Idealne Święta, jak za dawnych lat są z domowym pieczonym chlebem, czasami warto wrócić do dawnych tradycji. Czas przygotowania 30 minut Forma do pieczenia 13 cm x 25 cm Składniki: • 1 kg maki pszennej typ. 650 • 3 łyżeczki soli • 600 ml wody letniej • 200 g aktywnego zakwasu żytniego • Mak do posypki Sposób przygotowania: 1. Do miski wsypuję mąkę pszenną, sól, dodaję zakwas, wlewam wodę, dokładnie mieszam. 2. Ciasto przekład do misy od miksera i miksuję na szybkich obrotach około 10 minut. 3. Następnie ciasto przekładam do podłużnej formy wysmarowanej olejem, wyrównuję wierzch ciasta łyżką namoczoną w wodzie, posypuje makiem i odstawiam na dwie godziny do wyrośnięcia. 4. Po tym czasie chleb piekę w rozgrzanym piekarniku 50 minut w 180°C. 5. Po upieczeniu studzę, chleb gotowy. 6. Smacznego.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarnachwila.com/2022/11/chleb-pszenny-na-zakwasie-zytnim.html
Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Beata

facebook