Składniki: 500 g mięsa wieprzowego (np. szynki) 2 cebule 2 ząbki czosnku 100 g ryżu 1 jajko 2 łyżki bułki tartej mąka pszenna do obtoczenia pulpetów sól, pieprz olej do smażenia Sos: 500 g kapusty włoskiej 700 ml bulionu warzywnego 500 ml przecieru pomidorowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżeczka cukru 2 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz olej do smażenia natka pietruszki do posypania gołąbków W szerokim garnku rozgrzewamy olej, dodajemy poszatkowaną w paski kapustę i smażmy do momentu aż zacznie mięknąć. Po tym czasie kotlety obracamy na drugą stronę, dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier oraz sól z pieprzem. W dużej misce łączymy zmielone mięso, ryż, przesmażoną cebulę, posiekany drobno czosnek, jajko, bułkę tartą. Cebulę siekamy w drobną kostkę i przesmażamy na gorącym oleju, do momentu zeszklenia. Do garnka delikatnie wkładamy uformowane kotlety oraz wrzucamy ziarna ziela angielskiego.