Zaschnięte plamy z jedzenia, tłuszcz i inne zabrudzenia są trudne do usunięcia. Sprzątanie kuchni może być jednak szybkie, skuteczne i mało męczące. Podpowiadamy, jak wyczyścić przypalony piekarnik oraz bardzo brudną płytę grzewczą.
Jak wyczyścić bardzo brudny piekarnik?
Przyrządzenie potraw w brudnym piekarniku w najgorszym przypadku może prowadzić do zatruć pokarmowych. Ponadto przypalone resztki i tłuszcz negatywnie wpływają na aromat dań, ale także żywotność sprzętu. Dlatego piekarnik należy regularnie czyścić. Aby pozbyć się uciążliwych zabrudzeń, możemy wykorzystać wiele skutecznych sposobów.
Do walki z przypaleniami i tłustymi plamami możemy zastosować domowe sposoby. Zanim zaczniemy czyścić piekarnik na mokro, warto na dno wysypać warstwę soli i podgrzewać do chwili, gdy zbrązowieje. Następnie należy zebrać sól i umyć wnętrze piekarnika np. roztworem wody i octu (proporcja 1:1).
Skutecznym sposobem na przypalenia jest także posypanie ich sodą i spryskanie wodą. Powstałą papkę pozostawiamy na dwie godziny, a następnie czyścimy piekarnik przy pomocy wilgotnej ściereczki. W roli czyścika doskonale sprawdza się zwinięta w kulkę folia aluminiowa, która działa jak druciak, ale nie rysuje powierzchni.
Możemy także sięgnąć po chemiczne środki czyszczące. Pamiętajmy jednak, że mogą mieć silne, a nawet żrące działanie oraz duszący zapach. Detergenty często podrażniają skórę na rękach oraz drogi oddechowe. Konieczne jest także bardzo dokładne ich spłukanie wodą po czyszczeniu. Resztki środków chemicznych pod wpływem wysokiej temperatury zamieniają się w szkodliwe opary, które mogą wniknąć w potrawy podczas pieczenia.
Zobacz także: Jak wyczyścić piekarnik bez szorowania?
Jak wyczyścić szybę w piekarniku?
Mycie piekarnika nie polega jedynie na usunięciu zabrudzeń z komory. Ważne jest także zadbanie o czystość szyby. W przypadku lekkich zabrudzeń, wystarczy przetrzeć powierzchnię wilgotną ściereczką. Aby pozbyć się zaschniętych plam, warto wymieszać kilka łyżek sody z wodą. Gęstą pastę trzeba nanieść na zabrudzenia i pozostawić na kilka godzin lub nawet całą noc. Mieszanina rozpuści brud i tłuszcz oraz zmiękczy zaschnięte resztki potraw. Następnie należy usunąć wszystko przy użyciu wilgotnej ściereczki. Resztek zabrudzeń pozbędziemy się, przecierając szybę roztworem octu i wody.
Raz na jakiś czas należy również wyczyścić szybę od środka. Wówczas trzeba zdemontować poszczególne elementy drzwiczek. Szczegółowe informacje na temat tego, jak wyjąć szybę, znajdziemy w instrukcji obsługi piekarnika. Proces czyszczenia jest dokładnie taki sam jak w przypadku czyszczenia powierzchni zewnętrznych. Po usunięciu zabrudzeń i wysuszeniu szkła elementy drzwiczek trzeba złożyć w całość we właściwej kolejności.
Czym wyczyścić blachy z piekarnika?
Brudne blachy i ruszty z piekarnika najlepiej namoczyć w gorącej wodzie z dodatkiem octu. Następnie myjemy je, używając płynu do naczyń. Możemy także zastosować wspomnianą już pastę z sody. W czyszczeniu kratek i rusztów doskonale sprawdza się czyścik z folii aluminiowej, który daje się łatwo formować i dzięki temu dociera w każdą szczelinę oraz trudno dostępne miejsca. Dobrym pomysłem jest też umycie blach z piekarnika w zmywarce (o ile producent nie wyklucza takiej możliwości).
Jak wyczyścić kuchenkę?
Producenci sprzętu AGD oferują różne rodzaje kuchenek. Nowoczesne płyty grzewcze są łatwiejsze w czyszczeniu niż tradycyjne kuchnie gazowe. Wszystkie jednak wymagają regularnego mycia. Zaschnięte resztki jedzenia nie tylko wyglądają nieestetycznie, lecz także są niehigieniczne i sprzyjają rozwojowi bakterii.
Czyszczenie kuchenki gazowej
Kuchenki gazowe, zarówno emaliowane, jak i metalowe czy szklane możemy wyczyścić przy pomocy gotowych preparatów. Bardzo dobrze sprawdzą się też środki domowe, które są nie tylko tańsze od detergentów, ale także o wiele bardziej ekologiczne. Przykładem może być wspominana już wielokrotnie soda lub ocet. Do czyszczenia płyt kuchenek gazowych znakomicie nadaje się pasta z sody lub roztwór wodny octu.
Roztwór wody i octu doskonale sprawdza się także w czyszczeniu palników i rusztów. Wystarczy zanurzyć je na kilka godzin w mieszaninie, a następnie wyczyścić przy pomocy gąbki lub czyścika z folii aluminiowej. Kuchenkę warto także natrzeć olejkiem lub wazeliną, dzięki czemu zabrudzenia mniej przylegają.
Uwaga! Wszystkie elementy kuchenki gazowej, a zwłaszcza palniki muszą być zawsze dokładnie wycierane do sucha po czyszczeniu. Wilgoć może zahamować wydostawanie się gazu i wpłynąć na działanie palnika.
Czytaj więcej: Jak gruntownie wyczyścić kuchenkę gazową?
Jak pozbyć się zaschniętych zabrudzeń w kuchni? Podsumowanie
Czyszczenie piekarnika czy kuchenki to nic trudnego, pod warunkiem, że robimy to systematycznie. Jeżeli dopuścimy do nawarstwienia się brudu, wówczas ich doczyszczenie będzie prawdziwym wyzwaniem. Pamiętajmy także, że brudne powierzchnie to doskonałe miejsca do namnażania się bakterii, co stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia.
Jeżeli szukasz sposobu na szybkie, skuteczne i ekologiczne sprzątanie kuchni, postaw na myjkę parową marki Kärcher. To urządzenie generuje gorącą parę wodną pod wysokim ciśnieniem, co sprawia, że dokładnie rozpuszcza wszelkie zabrudzenia, w tym zaschnięte plamy i tłuszcz. Cząsteczki pary wnikają w każdą szczelinę, więc eliminują problem z czyszczeniem trudno dostępnych miejsc. Parownica jest doskonała do mycia piekarnika, kuchenki, ale także blatów, okapu, podłogi i innych powierzchni w całym domu. Przy pomocy jednego urządzenia pozbędziesz się nawet silnych zabrudzeń.