Pulpeciki z chińskimi warzywami Nie masz pomysłu na obiad, jesteś miłośnikiem dań chińskich. Oto przepis dla Ciebie. Mięsne kuleczki zatopione w warzywach chińskich w aromatycznym sosie. Daj się skusić. 8 porcji 40 minut czas przygotowania Składniki na pulpety: • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego • 1 cebula • 1 całe jajko • 1 łyżeczka papryki ostrej • 2 łyżki bułki tartej • 2 łyżki śmietany 12% • Sól • Mąka pszenna do obtoczenia • Olej do smażenia Składniki na sos z warzywami: • 900 g mieszanki warzyw chińskich • 2 ząbki czosnku • 2 łyżki pasty curry czerwonej • 4 szt. chilli peperoncini owoc suszony • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego • 2 łyżeczki curry w proszku • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej • Sól Sposób przygotowania: 1. Mięso mielone przekładam do miski, dodaję obraną drobno pokrojoną cebulę, wbijam jajko, wsypuję paprykę ostrą, bułkę tartą, sól, wlewam śmietanę i wyrabiam masę mięsną. Następnie z mięsa robię małe kuleczki, obtaczam w mące pszennej i smażę na rozgrzanym oleju. 2. Na drugiej większej patelni smażę obrany, przeciśnięty przez praskie czosnek, owoce suszone chilli peperoncini oraz warzywa chińskie. Pod koniec smażenia podlewam jedną szklanką wody, dodaję pastę curry czerwoną, przyprawę curry w proszku, sos sojowy i zagęszczam skrobią ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody. Dwie minuty gotuję. 3. Danie gotowe. 4. Podaję z ryżem 5. Smacznego.