Będą w sklepie, często zwracamy uwagę na cenę, a na składy kupowanych produktów już rzadziej. A to błąd.
Dostępność produktów
Dziś dzięki globalizacji możemy w sklepie kupić wiele produktów z różnych stron świata. W marketach dostępne jest wręcz kilka rodzajów danych produktów, a po wędliny czy mięso nie musimy już iść do „mięsnego”, ponieważ je również możemy kupić w markecie. Teraz produkty mięsne są porcjowane i pakowane w plastikowe pojemniki. Możemy wybrać mniejsze lub większe opakowanie w zależności od potrzeb.
Mięso mielone
W sklepie możemy kupić między innymi również mięso mielone, które chętnie wykorzystywane jest w kuchni do zrobienia różnych dań. Najczęściej jest ono jednym z głównych składników kotletów mielonych, klopsików, gołąbków czy sosu do spaghetti. Kiedyś nikt nie kupował mięsa mielonego, tylko kawałek mięsa i sam mielił go w domu. Dzięki temu było wiadomo, co się w tym mięsie mielonym znajduje.
Skład produktu
Dziś wygodnie możemy kupić mięso, które jest już zmielone w sklepie, jednak nie mamy pewności, co jeszcze zostało do niego dodane. Warto więc dobrze jest przeczytać jego skład, aby się tego dowiedzieć. Jeśli w opakowaniu mięsa mielonego nie znajduje się samo mięso, to widnieje na nim dopisek „Surowy wyrób mięsny”.
"Surowy wyrób mięsny"
Dopisek „surowy wyrób mięsny” na opakowaniu oznacza, że do zmielonego mięsa dodano również środki spożywcze, przyprawy lub substancje dodatkowe, a więc nie jest to ”czyste” mięso mielone. Te surowe wyroby mięsne to najczęściej produkty wysoko przetworzone, a więc nie do końca zdrowe. Ich skład jest zazwyczaj dłuższy, ponieważ nie znajduje się tam samo mięso.
Różne mięso do różnych dań
Mięso mielone może się różnić w zależności od jego przeznaczenia. Na kotlety poleca się mięso mielone wieprzowe, najlepiej z łopatki, ponieważ kotlety wyjdą wtedy soczyste. Można też użyć mięsa mielonego z szynki, jednak wtedy kotlety będą chudsze, ale za to trochę twardsze. Burgery natomiast najlepiej jest zrobić z ukrwionego i lekko przerośniętego tłuszczem mięsa wołowego, czyli z udźca wołowego, antrykotu czy rostbefu. Na spaghetti najlepiej nadaje się natomiast mięso wieprzowo-wołowe w proporcjach 1:1, ale można również postawić na mięso mielone cielęce lub drobiowe.