To jak natniesz kiełbasę, na grilla ma znaczenie! Sprawdź, jak można to zrobić!
Czas grillowania
Gdy rozpoczęła się wiosna i lato, to większość z nas rozpoczęła również sezon grillowy. Grillowanie to świetny sposób na spędzenie niedzielnego popołudnia czy weekendowego wieczoru z przyjaciółmi i rodziną. Na rozgrzany ruszt można przygotować wiele produktów, a ogranicza nas w tym tylko wyobraźnia.
Historia grillowania
Moda na grillowanie pojawiła się w Polsce około 1989 roku i „przyszła” do nas z USA. Dziś wiele osób nie wyobraża sobie, aby w letnie weekendowe popołudnie nie rozpalić grilla i nie cieszyć się pysznymi potrawami. Coraz chętnie eksperymentujemy z grillem i kładziemy na ruszt inne produkty niż wędliny. Możemy spotkać się już z grillowanymi warzywami, serami czy nawet owocami.
Kiełbasa na grillu
Najczęściej na grill ląduje jednak kiełbasa. Okazuje się, że to, w jaki sposób ją natniemy, ma znaczenie i wpływa na jej późniejszym smak i poziom wysmażenia. Kiełbaskę możemy naciąć na grilla na dwa sposoby, a mianowicie poprzez:
1) nacięcie poprzeczne proste, gdzie nacina się kiełbasę w pojedyncze, równoległe cięcia co około 1 cm,
2) nacięcie krzyżowo/skośne, gdzie wykonujemy nacięcia na skos.
Nacięcie poprzeczne
Kiełbasę na grilla możemy naciąć poprzez nacięcie poprzeczne, które wykonujemy co około 1 cm. Dzięki temu kiełbasa po ugrillowaniu staje się miękka i łatwiej jest ją pogryźć. Można ją również łatwo po porcjować, a mała ilość nacięć sprawia, że nie pachnie ona tak intensywnie grillem czy dymem. Takie nacięcia powinno się wykonać tylko na jeden stronie kiełbasy.
Nacięcia krzyżowo-skośne
Kiełbasę możemy również naciąć w sposób krzyżowo-skośny, co sprawia, że tych nacięć jest o wiele więcej, a więc kiełbasa jest bardziej chrupiąca i zwarta. Może być również bardziej twarda, ale to dlatego, że podczas grillowania wytapia się z niej więcej tłuszczu. Mniejsza ilość tłuszczu powoduje, że kiełbasa jest mniej kaloryczna i intensywniej pachnie grillem. Nacięcia krzyżowo-skośne powinno się zrobić po obu stronach kiełbasy.
Produkty zawsze na tackach
Wszelkie produkty na grillu powinno się stawiać na aluminiowej tacce, ponieważ zapobiega ona dostawaniu się tłuszczu do ognia i nie wydobywają się wtedy do jedzenia niezdrowe dla organizmu toksyczne związku chemiczne, które są rakotwórcze. Co więcej, grillowanie na tackach sprawia, że grill łatwiej jest później wyczyścić, a wiadomo, że należy to robić po każdym grillowaniu.