Natnij w ten sposób kiełbasę na grilla a będzie miała mniej kalorii.

Katarzyna

Kulinaria

05.07.2022 17:58

Natnij w ten sposób kiełbasę na grilla a będzie miała mniej kalorii.

To jak natniesz kiełbasę, na grilla ma znaczenie! Sprawdź, jak można to zrobić!

Czas grillowania 

Gdy rozpoczęła się wiosna i lato, to większość z nas rozpoczęła również sezon grillowy. Grillowanie to świetny sposób na spędzenie niedzielnego popołudnia czy weekendowego wieczoru z przyjaciółmi i rodziną. Na rozgrzany ruszt można przygotować wiele produktów, a ogranicza nas w tym tylko wyobraźnia.

Historia grillowania 

Moda na grillowanie pojawiła się w Polsce około 1989 roku i „przyszła” do nas z USA. Dziś wiele osób nie wyobraża sobie, aby w letnie weekendowe popołudnie nie rozpalić grilla i nie cieszyć się pysznymi potrawami. Coraz chętnie eksperymentujemy z grillem i kładziemy na ruszt inne produkty niż wędliny. Możemy spotkać się już z grillowanymi warzywami, serami czy nawet owocami.

Zdjęcie Czy sposób nacinania kiełbasy na grilla ma znaczenie? Tak! Poznaj różnice! #1

Kiełbasa na grillu 

Najczęściej na grill ląduje jednak kiełbasa. Okazuje się, że to, w jaki sposób ją natniemy, ma znaczenie i wpływa na jej późniejszym smak i poziom wysmażenia. Kiełbaskę możemy naciąć na grilla na dwa sposoby, a mianowicie poprzez:

1) nacięcie poprzeczne proste, gdzie nacina się kiełbasę w pojedyncze, równoległe cięcia co około 1 cm,

2) nacięcie krzyżowo/skośne, gdzie wykonujemy nacięcia na skos.

Nacięcie poprzeczne

Kiełbasę na grilla możemy naciąć poprzez nacięcie poprzeczne, które wykonujemy co około 1 cm. Dzięki temu kiełbasa po ugrillowaniu staje się miękka i łatwiej jest ją pogryźć. Można ją również łatwo po porcjować, a mała ilość nacięć sprawia, że nie pachnie ona tak intensywnie grillem czy dymem. Takie nacięcia powinno się wykonać tylko na jeden stronie kiełbasy.

Zdjęcie Czy sposób nacinania kiełbasy na grilla ma znaczenie? Tak! Poznaj różnice! #2

Nacięcia krzyżowo-skośne

Kiełbasę możemy również naciąć w sposób krzyżowo-skośny, co sprawia, że tych nacięć jest o wiele więcej, a więc kiełbasa jest bardziej chrupiąca i zwarta. Może być również bardziej twarda, ale to dlatego, że podczas grillowania wytapia się z niej więcej tłuszczu. Mniejsza ilość tłuszczu powoduje, że kiełbasa jest mniej kaloryczna i intensywniej pachnie grillem. Nacięcia krzyżowo-skośne powinno się zrobić po obu stronach kiełbasy.

Zdjęcie Czy sposób nacinania kiełbasy na grilla ma znaczenie? Tak! Poznaj różnice! #3

Produkty zawsze na tackach

Wszelkie produkty na grillu powinno się stawiać na aluminiowej tacce, ponieważ zapobiega ona dostawaniu się tłuszczu do ognia i nie wydobywają się wtedy do jedzenia niezdrowe dla organizmu toksyczne związku chemiczne, które są rakotwórcze. Co więcej, grillowanie na tackach sprawia, że grill łatwiej jest później wyczyścić, a wiadomo, że należy to robić po każdym grillowaniu.