Osoby chorujące na cukrzycę powinny dbać o dobrze zbilansowane posiłki, które dostarczą im wszystkich niezbędnych substancji odżywczych. Dieta diabetyka może zawierać zarówno warzywa, jak i owoce, z tym że w ograniczonych ilościach i nie wszystkie.
Owoce to bardzo ważny element zdrowej diety, ich spożywanie przynosi wiele korzyści dla zdrowia. Jednak osoby chorujące na cukrzycę nie mogą pozwolić sobie na spożywanie wszystkich. Pod uwagę należy wziąć indeks glikemiczny, to nim diabetycy powinni się kierować przy wyborze owoców. Przejrzyjmy się tym, których IG jest wystarczająco niski.
Indeks glikemiczny
Pojęcie indeksu glikemicznego zostało wprowadzone w celu posegregowania produktów spożywczych według ich wpływu na poziom glukozy we krwi i szybkość zwiększania się tego poziomu.
Produkty o wysokim indeksie glikemicznym gwałtownie zwiększają stężenie glukozy we krwi, co powoduje wyrzut insuliny, a następnie nagłe zmniejszenie stężenia glukozy. Zjawisko to prowadzi do szybkiego, ponownego uczucia głodu i zwiększania ilości pożywienia.
Owoce odpowiednie dla diabetyków powinny mieć niski indeks glikemiczny, czyli nie powinny gwałtownie zwiększać stężenia glukozy we krwi. Produkty o niskim indeksie glikemicznym i wysokiej zawartości błonnika minimalizują wydzielanie insuliny po posiłku, dają uczucie sytości i opóźniają wystąpienie głodu. Nie tylko owoce, ale i cała dieta cukrzyka powinna opierać się o produkty o niskim IG, będzie ona poprawiała wrażliwość tkanek na działanie insuliny.
Owoce dla diabetyków
Na wartość IG owoców wpływa ich dojrzałość. Dokładnie ten sam bardzo dojrzały owoc będzie miał niższy indeks glikemiczny niż jego niedojrzały jeszcze bliźniak. Podobny wpływ na wartość IG ma przetwarzanie owoców. Poddawanie ich obróbce termicznej i rozdrabnianie zwiększa ich indeks glikemiczny w stosunku do tych samych surowych owoców.
Idealne owoce dla cukrzyka to te o niskim indeksie glikemicznym, czyli:
- Awokado –IG 10
- Agrest – IG 15
- Czarne porzeczki – IG 15
- Wiśnie – IG 22
- Czereśnie – IG 23
- Porzeczki – IG 25
- Grejpfrut – IG 25
- Maliny – IG 25
- Jeżyny – IG 25
- Mandarynki – IG 30
- Brzoskwinie – IG 30
- Jabłka - IG 34
- Granaty – IG 35
- Nektarynki – IG 35
- Morele – IG 36
- Poziomki – IG 36
- Gruszki – IG 38
- Śliwki – IG 39
- Truskawki – IG 40
- Pomarańcze – IG 43
- Jagody – IG 45
- Borówki – IG 50
Owoce niepolecane dla cukrzyka
Diabetykom nie poleca się spożywania owoców, których indeks glikemiczny jest wyższy niż 50. Jeśli już po nie sięgamy to w bardzo małych ilościach, kontrolując poziom cukru. Do owoców z IG wyższym niż 50 zaliczają się:
- Ananasy – IG 59
- Melon – IG 65
- Daktyle suszone – IG 70
- Arbuzy – IG 75
Ciekawostka
Diabetycy powinni także zwrócić szczególną uwagę na soki owocowe, koktajle, musy i dżemy, które mogą mieć wysokie indeksy glikemiczne. Im bardziej rozdrobnione są owoce i rozgotowane tym IG będzie wyższy, a produkt niekorzystny dla zdrowia.