Nasz organizm zawsze stara się sygnalizować o tym, że dzieje się w nim coś niepokojącego. Czasami komunikat jest wyraźny, innym razem subtelny na tyle, że możemy go przeoczyć. O problemach zdrowotnych może świadczyć na przykład zapach z ust. Na jakie konkretne choroby mogą wskazywać silne lub słabiej natężone zmiany w jego woni?
Brzydki zapach z ust najczęściej jest skutkiem braków w higienie jamy ustnej. Kłopotu pozbędziemy się, odpowiednio dbając o zęby, dziąsła i grzbiet języka. Jeśli jednak dbamy o stan jamy ustnej, nie mamy ubytków w uzębieniu i chorób dziąseł, to nieprzyjemny oddech może być pierwszym objawem sygnalizującym początek choroby.
Niecharakterystyczny brzydki zapach
Przyczyną nieprzyjemnego zapachu może być grzybica jamy ustnej. Grzybica może rozwinąć się wskutek obniżonej odporności, przyjmowania leków, diety, niedostatecznej higieny jamy ustnej, wieku i ubytków w uzębieniu.
Sfermentowane owoce
Woń sfermentowanych owoców, zwłaszcza jabłek może być jednym z objawów kwasicy ketonowej, czyli powikłania cukrzycy, która zagraża życiu. Do kwasicy dochodzi wskutek niedoboru insuliny. Świadczyć o niej może także acetonowy zapach moczu i nadmierne pocenie się.
Świeża ziemia
- Stęchły, ale delikatnie słodkawy zapach kojarzący się ze świeżą ziemią często towarzyszy chorobom wątroby.
- Taki zapach występuje również przy refluksie żołądkowo-przełykowym, często w towarzystwie czkawki i zgagi. Jeśli niemiłej woni towarzyszą bóle w okolic brzucha, możemy mieć problem z wrzodami żołądka lub dwunastnicy.
Zepsute jajka/ryba
To kolejne zapachy mogące wskazywać na problemy z wątrobą.
Amoniak
Zapach amoniaku świadczy często o chorobie nerek (mocznicy).
Nieświeża ryba
Problem z nieprzyjemnym zapachem z ust często towarzyszy osobom, które mają problem z nerkami. Poza zapachem nieświeżej ryby z ust może pojawić się także nieprzyjemny, silniej natężony niż zwykle zapach potu.
Gotowana kapusta
Zapach kojarzony z gotowaną kapusta może wskazywać na hipermetioninemię, chorobę metaboliczną o podłożu genetycznym. Polega ona na obecności nadmiaru metioniny we krwi z powodu jej nieprawidłowego metabolizmu. U wielu osób choroba nie daje widocznych objawów, jednak może powodować uszkodzenia organów.
Rybi zapach
Rybi zapach może świadczyć trimetyloaminurii, czyli zespole rybiego odoru. Jest to schorzenie, z którym przychodzi się na świat, jednak jego objawy mogą pojawić się w późniejszych latach życia (najczęściej w okresie dorastania). Dawniej sądzono, że jest to zapach wynikający z niedostatecznej higieny, jednak w 1970 roku opisano ten problem jako konkretne schorzenie. Jako przyczynę trimetyloaminurii podaje się niedobór enzymu FMO3. Zespół rybiego odoru częściej stwierdzany jest u kobiet niż u mężczyzn.
Inne przyczyny halitozy:
- choroby błony śluzowej jamy ustnej
- zmniejszone wydzielanie śliny
- zapalenie migdałków
- zapalenie zatok przynosowych
- ciało obce w przewodzie nosowym (często u dzieci)
- nowotwory
- rozstrzenie oskrzeli z zaleganiem ropy
- ropień płuca
- uchyłek Zenkera
- inne uchyłki przełyku
- achalazja
- długie okresy powstrzymywania się od jedzenia lub picia
Kiedy skonsultować się z lekarzem?
Jeśli nieprzyjemny zapach z ust wyczuwany jest także przez otoczenie, należy przeanalizować nasze nawyki żywieniowe oraz higienę jamy ustnej. Jeśli jednak problem się utrzymuje, pomimo prawidłowej higieny i odstawienia określonych pokarmów (cebuli, czosnku), należy udać się do lekarza.