Ciepłe wieczory zachęcają do rozpalenia grilla lub ogniska. Jak to zrobić, aby było to bezpiecznie? Jak nie narazić się na mandat? Podpowiadamy!
Sezon grillowy
Wiosna i ciepłe wieczory zachęcają do rozpoczęcia sezonu grillowego. Warto jednak znać przepisy, aby nie narazić się na mandat ze strony policji czy straży miejskiej. Nawet jeśli robimy grilla lub ognisko w wyznaczonym miejscu, to możemy za złamanie innych przepisów otrzymać karę pieniężną. W prawie dokładnie zapisane jest, w jakim miejscu można rozpalić ognisko czy grilla.
Przepisy prawa
Według przepisów nie można rozpalać grilla czy ogniska tam, gdzie sami chcemy. Określają to przepisy prawa, za których złamanie grozi mandat lub kara grzywny. Tylko w niektórych sytuacjach można otrzymać pouczenie. Przepisy nie są tak rygorystyczne w przypadku własnego podwórka czy działki. W przypadku terenu zabudowanego jednak przepisy są o wiele sroższe.
Odpowiednie odległości
Gdy chcemy rozpalić grilla na terenie zabudowanym, to musimy pamiętać, aby zrobić to przynajmniej 100 metrów od granicy m.in. lasu, łąki czy torfowiska. Ogniska natomiast nie można rozpalić w odległości mniejszej niż 4 metry od granicy działki lub nie mniej niż 10 metrów od miejsc, gdzie znajdują się łatwopalne produkty m.in. takie jak zboża czy słoma.
Odpowiedzialność rozpalającego
To na barkach osoby, która rozpala ognisko, spoczywa za nie odpowiedzialność. W razie wyrządzenia jakieś szkody, to dana osoba będzie pociągnięta do odpowiedzialności. Według prawa ognia nie może rozniecać osoba niepełnoletnia. Jeśli to zrobi, to odpowiedzialność za to ponosi osoba, która jest jej prawnym opiekunem. W przypadku wyrządzenia sporych szkód sprawa może zostać skierowana nawet do sądu rodzinnego.
Wezwanie służb mundurowych
Jeśli osobie postronnej przeszkadza ognisko, jego dym czy roznoszące się wtedy iskry, to może on wezwać policję lub straż miejską. W takim wypadku może on zgłosić uciążliwości związane z rozpalonym ogniskiem. Zgłosić można również obiekcje, co do wysokości prowadzonego ogniska lub ilości dymu, które się z niego wydobywa.
Produkty nieprzeznaczone do palenia
Podczas palenia grilla czy ogniska zabronione jest palenie wszelkiego rodzaju śmieci, czy odpadów, które powinno wyrzucić się do dedykowanego pojemnik na śmieci. To samo dotyczy liści, gałęzi czy trocin. Nie powinny one być spalane na obszarze, gdzie jest nakaz ich kompostowania. Do rozpalenia ogniska nie możemy również przynieść sobie drewna z lasu, ponieważ jest ono własnością państwową lub prywatną.