Czosnek niedźwiedzi ma wiele dobroczynnych właściwości. Stosowany jest w medycynie, ale także w kuchni. Roślina ta ma wielu zwolenników. Czy możemy jednak swobodnie zrywać dziko rosnący czosnek niedźwiedzi?
Czy w Polsce można zbierać czosnek niedźwiedzi?
Okazuje się, że w Polsce naturalnie rosnący czosnek niedźwiedzi objęty jest częściową ochroną.
Według Rozporządzenia Ministra Środowiska z dnia 9 października 2014 r. w sprawie ochrony gatunkowej roślin czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum) podlega ochronie częściowej, która pozwala na częściowe pozyskiwane.
Oznacza to, że NIE MOŻNA go zrywać w warunkach naturalnych i nie należy pozyskiwać tych roślin z lasów. Wyjątkiem jest uzyskanie zezwolenia od dyrektora GDOŚ lub RDOŚ.
Jeśli chcemy zerwać naturalnie (dziko) rosnący czosnek niedźwiedzi, musimy zostawić nie mniej niż 75% populacji z danego terenu. Ponadto nie możemy uszkodzić korzeni. Najlepiej zrywać po lisku z każdej rośliny.
Przed zbiorem warto zgłosić taką chęć do nadleśnictwa, aby uniknąć kłopotów i kar finansowych.
Na zbiór możemy sobie pozwolić na terenach województw; śląskiego, małopolskiego i podkarpackiego.
Niezwykła moc czosnku niedźwiedziego!
Czosnek niedźwiedzi nazywany jest inaczej czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic. Czosnek pojawia się wraz z początkiem wiosny i rośnie aż do końca maja.
Ma właściwości oczyszczające organizm z toksyn i metali ciężkich. Czosnek niedźwiedzi zawiera związki siarki, dzięki czemu ma właściwości bakteriobójcze, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne.
Roślina bogata jest w przeciwutleniacze oraz witaminy A, C i E.
Czosnek niedźwiedzi nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Chroni przed rozwojem miażdżycy, nowotworami, nadciśnieniem i chorobami serca. Stosowany jest w leczeniu górnych dróg oddechowych.
Obfituje w łatwo przyswajalne żelazo, zawiera flawonoidy, saponiny, enzymy i aminokwasy, mangan.
Czosnek niedźwiedzi najsilniejsze działanie wykazuje zebrany wcześnie, przed kwitnieniem.
Najlepiej spożywać go na surowo, bo w takiej postaci cechuje się też najsilniejszymi właściwościami leczniczymi. W czasie obróbki termicznej oraz suszenia traci nieco prozdrowotnych związków.
Nie pomyl czosnku niedźwiedziego z trującą rośliną!
Jego cechą charakterystyczną są długie (do 20-30 cm wysokości) lancetowate liście, a także wydzielające intensywny czosnkowy zapach kuliste, białe kwiatostany z pojedynczymi gwiaździstymi kwiatami, które znajdują się na długich (do 50 cm) łodygach.
Białe kwiaty zawierają szkodliwe substancje, dlatego nie są jadalne!!
Roślina często mylona jest z listkami konwalii majowej lub liśćmi trującego zimowitu. Aby mieć pewność należy lekko rozetrzeć liść, aby wydobył się aromatyczny zapach czosnku.
Czosnek jest trujący dla niektórych ssaków. Szczególnie narażone na zatrucia zarówno czosnkiem niedźwiedzim, jak i pospolitym są psy.
Nie zrywaj – zasadź!
Warto dodać, że sadzonki czosnku niedźwiedziego są łatwo dostępne w centrach ogrodniczych, więc bez problemu możemy rozpocząć jego uprawę we własnym ogródku.
Sadzenie cebul powinno mieć miejsce jesienią, najlepiej w październiku.
Można się też pokusić o wysiew nasion. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że kiełkują one zwykle dopiero po 14 miesiącach.
Suszony czosnek niedźwiedzi można też bez trudności kupić w sklepach zielarskich.