Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. To słodkie święto związane jest z jedzeniem pączków. W tym dniu, zgodnie z tradycją każdy powinien spróbować choć jednego. Niestety osoby, które zmagają się z pewnymi chorobami muszą zachować ostrożność i nie przesadzać ze świętowaniem!
Tłusty Czwartek coraz bliżej
Słodkie święto zbliża się wielkimi krokami. W tym roku Tłusty Czwartek wypada już niebawem, 8 lutego. Jest świętem ruchomym, a jego data uzależniona jest od Świąt Wielkanocnych, to ostatni czwartek przed Wielkim Postem.
Już od dawna z tym dniem związana była pewna tradycja. Wierzono, że tego, kto nie zje choć jednego pączka w Tłusty Czwartek, spotka nieszczęście. Natomiast zjedzenie słodkiego przysmaku, ma zagwarantować szczęście i dobrobyt na cały nadchodzący rok!
Jeśli cierpisz na te choroby, lepiej nie świętuj Tłustego Czwartku!
Tego dnia zjadamy więcej słodyczy niż zazwyczaj, nie odmawiamy sobie pączków, faworków i oponek. Jednak warto pamiętać, że te przysmaki są są wysokokaloryczne, jeden pączek w zależności od wielkości, sposobu smażenia czy pieczenia, nadzienia i dodatków ma od 250 do nawet 400 kalorii! Oprócz tego zawierają mnóstwo cukru i tłuszczów. Te najtańsze przygotowywane są we fryturze, czyli szkodliwych dla zdrowia tłuszczach trans, które mogą zwiększać stężenie złego cholesterolu oraz ryzyko rozwoju miażdżycy, udaru, czy zawału serca.
Z tego powodu osoby, które zmagają się z pewnymi chorobami, muszą zachować ostrożność i nie przesadzać ze świętowaniem w Tłusty Czwartek.
Kto powinien zachować umiar?
Gastroenterolog Robert Moor-Jankowski w rozmowie z PAP wyjaśnia, kto nie powinien przesadzać ze świętowaniem w Tłusty Czwartek.
W tym dniu umiar powinny zachować osoby chorujące na cukrzycę typu i i II, choroby wątroby, refluks żołądkowo-przełykowy, zapalenie trzustki, zmagające się z zaburzeniami tolerancji glukozy, a także takie z zaburzeniami metabolicznymi oraz chorobami autoimmunologicznymi.
Osoby cierpiące na nadwagę i otyłość także powinny w tym dniu ograniczyć ilość spożywanych pączków.
Warto też uważać na te najtańsze dyskontowe pączki, których skład pozostawia wiele do życzenia. Osoby zmagające się z alergiami powinny unikać zawartych w nich sztucznych dodatków, które mają poprawić aromat, wygląd i trwałość pączków.