Przepis
Składniki na ciasto kruche:
30 dkg mąki pszennej
20 dkg margaryny
5 żółtek
1 łyżka kwaśnej śmietany
10 dkg cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę wymieszać z proszkiem. Margarynę rozdrobnić i dodać do mąki. Dokładnie wymieszać. Składniki: żółtka, cukier i cukier waniliowy roztrzepać w śmietanie i dodać do mąki i margaryny. Zagnieść ciasto. Piec w temperaturze 200 stopni około 20-30 minut.
Ciasto kokosowe:
5 białek
20 dkg kokosu
1 szklanka cukru
Białka ubić na sztywno. Następnie połączyć z resztą składników. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 160-180 stopni około 25 do 30 minut.
Ciasto orzechowe:
15 dkg orzechów
5 białek
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
Połowę orzechów pokroić i połowę zemleć. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i resztę składników, lekko wymieszać. Piec w temp. 160-180 stopni 25 do 30 minut.
Krem:
2 szklanki mleka
cukier waniliowy
5 żółtek
1 budyń śmietankowy
3 łyżki cukru
2 1/2 łyżki mąki pszennej
2 kostki margaryny
W 1/2 szklanki zimnego mleka rozrobić budyń z mąką pszenna i złotkami. Resztę mleka zagotować z dodatkiem cukru waniliowego i cukru kryształu. Jak zacznie się gotować to wlewamy przygotowany budyń. Wszystko zagotować ciągle mieszając. Jak budyń przestygnie, utrzeć go z margaryną.
Placek kruchy u mnie był przekrojony na pół, ale n9ie musi być :)
Przełożenie ciasta: placek kruchy - krem - placek kokosowy - krem - ciasto orzechowe - krem - placek kruchy - polewa.