Kotlety mielone faszerowane suszonymi pomidorami i marchewką - Cytrynowa Babeczka

cytrynowa babeczka
Obiad
10.11.2021 8:49
Kotlety mielone faszerowane suszonymi pomidorami i marchewką - Cytrynowa Babeczka

Kotlety mielone faszerowane suszonymi pomidorami i marchewką mała wariacja klasycznych kotletów mielonych.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://cytrynowababeczka.pl/kotlety-mielone-faszerowane-suszonymi-pomidorami-i-marchewka/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Kotlety mielone faszerowane suszonymi pomidorami i marchewką

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 25 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 460 kcal
  • Tłuszcze: 30 g
  • Węglowodany: 20 g
  • Białko: 30 g

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 80 g bułki tartej
  • 2 marchewki
  • 100 g suszonych pomidorów
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Przepis

Pomysł na niecodzienne kotlety mielone, które zaskoczą swoim smakiem niejednego smakosza. Kotlety są soczyste, miękkie i pełne smaku, a ich dodatkowym atutem jest nietypowe nadzienie z suszonych pomidorów i marchewki. Jeden kęs, a poczujesz eksplozję wspaniałych smaków. Marchewka dodaje kotletom słodyczy, natomiast suszone pomidory intensywności. Przepis jest prosty, a jego wykonanie nie powinno zająć dużo czasu. Skomponowane składniki gwarantują wyjątkowy smak, a zarazem doskonale sprawdzą się jako pomysł na rodzinny obiad. Kotlety smakują wyśmienicie zarówno na gorąco, jak i na zimno, dlatego można je przygotować z wyprzedzeniem i zabrać na piknik lub do pracy. Kotlety mielone faszerowane suszonymi pomidorami i marchewką, to przepis, który warto wprowadzić do swojego jadłospisu.

  • Do miski wrzucamy mięso mielone, dodajemy jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
  • Suszonye pomidory siekamy w drobne kawałki. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Do miski z mięsem dodajemy pokrojone pomidory i startą marchewkę. Całość dokładnie mieszamy.
  • Z gotowego farszu formujemy kotlety, które następnie smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.
  • Podajemy gorące, najlepiej z ulubionymi dodatkami jak ziemniaki, kasza czy surówka.