Kotlety mielone faszerowane suszonymi pomidorami i marchewką mała wariacja klasycznych kotletów mielonych.
🍴 Kotlety mielone faszerowane suszonymi pomidorami i marchewką
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 25 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 460 kcal
- Tłuszcze: 30 g
- Węglowodany: 20 g
- Białko: 30 g
Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 80 g bułki tartej
- 2 marchewki
- 100 g suszonych pomidorów
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju do smażenia
Przepis
Pomysł na niecodzienne kotlety mielone, które zaskoczą swoim smakiem niejednego smakosza. Kotlety są soczyste, miękkie i pełne smaku, a ich dodatkowym atutem jest nietypowe nadzienie z suszonych pomidorów i marchewki. Jeden kęs, a poczujesz eksplozję wspaniałych smaków. Marchewka dodaje kotletom słodyczy, natomiast suszone pomidory intensywności. Przepis jest prosty, a jego wykonanie nie powinno zająć dużo czasu. Skomponowane składniki gwarantują wyjątkowy smak, a zarazem doskonale sprawdzą się jako pomysł na rodzinny obiad. Kotlety smakują wyśmienicie zarówno na gorąco, jak i na zimno, dlatego można je przygotować z wyprzedzeniem i zabrać na piknik lub do pracy. Kotlety mielone faszerowane suszonymi pomidorami i marchewką, to przepis, który warto wprowadzić do swojego jadłospisu.
- Do miski wrzucamy mięso mielone, dodajemy jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
- Suszonye pomidory siekamy w drobne kawałki. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Do miski z mięsem dodajemy pokrojone pomidory i startą marchewkę. Całość dokładnie mieszamy.
- Z gotowego farszu formujemy kotlety, które następnie smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.
- Podajemy gorące, najlepiej z ulubionymi dodatkami jak ziemniaki, kasza czy surówka.