Insulinooporność to temat, który od dłuższego czasu pojawia się w mediach. Czym jest oraz jakie ma objawy? Podpowiadamy!
Insulina w organizmie
Insulina to hormon, który obniża poziom glukozy we krwi. Insulinooporność sprawia, że komórki są mniej odporne na działanie insuliny, a wiec we krwi występuje wysoki poziom glukozy. Jeśli w organizmie występuje nieprawidłowy poziom glukozy na czczo i po posiłkach oraz podwyższana insulina, to wtedy mamy do czynienia z cukrzycą. Jeśli natomiast poziom glukozy na czczo i po posiłkach jest prawidłowy, ale podwyższona jest insulina to wtedy mamy do czynienia z insulinoopornością.
Objawy insulinooporności
Podstawowymi objawami, które występują podczas insulinooporności są:
- senność szczególnie po posiłkach bogatych w węglowodany,
- zwiększone pragnienie,
- wzrost masy ciała,
- ciągła ochota na słodkie produkty,
- problemy z pamięcią oraz koncentracją,
- częste zmęczenie oraz rozdrażnienie.
Odpowiednie badania
Aby sprawdzić czy mamy do czynienia z cukrzycą, czy insulinoopornością należy wykonać badania, które wykażą, jaki mamy poziom insuliny oraz glukozy na czczo. Dzięki nim określimy takie parametry jak iloraz insuliny do glukozy, wskaźnik HOMA-IR oraz wskaźnik QUICKI.
Rozpoznanie IO
Insulina na czczo w normie wynosi od 3 mIU/I do 17 mIU/I, jeśli wskaźnik ten wynosi powyżej 17 MIU/I, to wtedy należy się zaniepokoić. Jeśli iloraz insuliny do glukozy wynosi powyżej 0,3 wtedy mamy do czynienia z insulinopornością. Jeśli wskaźnik HOMA-IR ma wartość powyżej 2,0, a wskaźnik QUICKI powyżej 0,34 to również może wskazywać na insulinooporność.
Diagnoza od lekarza
Po wykonaniu odpowiednich badań najlepiej udać się do lekarza, który stwierdzi czy występuje u nas insulinooporność czy nie. Nie należy badań weryfikować samemu w oparciu o informacje z Internetu czy u dietetyka. Insulinooporność nie jest chorobą, ale może doprowadzić do rozwoju innych chorób takich jak cukrzyca typu 2, zaburzenia gospodarki lipidowej czy chorób sercowo-naczyniowych.