Przepis
Składniki na tortownicę o średnicy 23cm:
Na spód:
140g mąki pszennej
3 łyżki ciemnego kakao
szczypta soli
80g zimnego, niesolonego masła
1 duże jajko
odrobina zimnej wody
Masa serowa:
750g twarogu na serniki (lub zwykłego twarogu półtłustego, zmielonego trzykrotnie)
4 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
150g drobnego cukru do wypieków
3 łyżki mąki kukurydzianej (można zastąpić ziemniaczaną)
Kruszonka:
125g mąki pszennej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku
100g drobnego cukru do wypieków
100g zimnego masła
Dodatkowo:
cukier puder do posypania (możecie pominąć)
Wykonanie:
Żeby wykonać spód, umieść mąkę, kakao i sól w misce i wymieszaj. Zrób dołek na środku. Dodaj posiekane na małe kawałki zimne masło i rozcieraj między palcami lub przesiekaj nożem (ja użyłam specjalnego siekacza do kruchego ciasta).
Wbij do miski jajko i wlej odrobinę wody. Zagnieć gładkie ciasto, podsypując w razie potrzeby mąką lub dolewając nieco więcej wody, jeśli ciasto będzie zbyt suche. Możesz też przygotować kruchy spód w malakserze.
Uformuj z ciasta kulę, owiń szczelnie folią spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki.
Twaróg umieść w misie miksera i zmiksuj krótko, by się napuszył. W niedużej misce umieść żółtka, cukier, ekstrakt waniliowy oraz cukier i zmiksuj na jednolitą masę (ja wymieszałam rózgą kuchenną). Przelej do misy z twarogiem i zmiksuj na średnich obrotach miksera do połączenia.
W drugiej misce ubija białka na sztywną pianę, uważając, by ich nie przebić. Dodaj pianę z białek do masy serowej i wymieszaj delikatnie szpatułką.
Wyjmij z lodówki kruche ciasto i rozwałkuj tak, by powstał okrąg o średnicy większej od średnicy formy. Wyłóż nim tortownicę zakrywając dno oraz tworząc niewielki brzeg. Na ciasto wylej masę serową i wyrównaj.
Przygotuj kruszonkę. Mąkę, cukier, kakao i kawę umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Dodaj posiekane zimne masło i rozetrzyj między palcami, aż powstaną grudki. Tak przygotowaną kruszonką posyp obficie wierzch sernika.
Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 45 – 50 minut, uważając by wierzch się nie przypalił.
Po upieczeniu pozostaw w formie do całkowitego wystygnięcia.
Podawaj oprószony cukrem pudrem.
Smacznego :)