Deser Magdy Gessler. Idealny na upały!

Patrycja
Przepisy
26.06.2021 19:31
Deser Magdy Gessler. Idealny na upały!

Przed nami lato i czas upałów. W takie gorące dni mamy o wiele mniejszy apetyt i chętnie sięgamy po produkty, które nas ochłodzą. Poznaj deser idealny na upały, prosto od Magdy Gessler. Jest bardzo prosty w wykonaniu, smaczny i zdrowy! Przedstawiamy przepis na kisiel z czerwonych owoców z dodatkiem wina.

Co jemy w czasie upałów?

W upalne dni zazwyczaj nasz apetyt jest o wiele mniejszy. Chętnie sięgamy po produkty, które nas ochłodzą i lekkostrawne potrawy, które nie obciążą zanadto naszego organizmu. Latem mamy ochotę na lody i sorbety.

Warto sięgać po te robione w domu, a nie pochodzące ze sklepu, pełne cukru, konserwantów i ulepszaczy smaku. Przedstawiamy przepis na deser idealny na upały, który skutecznie Cię ochłodzi i zaspokoi Twój apetyt na coś słodkiego.

Deser idealny na upały

Magda Gessler, właścicielka wielu restauracji, która od lat przeprowadza rewolucje w polskiej gastronomii, słynie też z oryginalnych i niepowtarzalnych przepisów. Tym razem w rozmowie z Dzień Dobry TVN, zdradziła swój przepis na deser idealny na lato. Według niej pysznym deserem będzie domowy kisiel z czerwonych owoców z dodatkiem czerwonego wina.

Przepis owocowy kisiel Magdy Gessler

Rote gruetze, czyli kisiel z czerwonych owoców z dodatkiem wina, to przysmak bardzo popularny w Skandynawii i północnych Niemczech. Smakuje wybornie i idealnie nada się na lato! Dowiedz się, jak go przygotować.

Składniki:

  • 100 ml czerwonego wina wytrawnego
  • Sok i skórka z połowy cytryny lub pomarańczy
  • 80 gram cukru
  • 50 gram mąki ziemniaczanej
  • czerwone owoce, np. wiśnie, maliny, truskawki, żurawina, porzeczki, jeżyny, jagody

Przygotowanie:

Połowę czerwonego wina wlej do garnka, dodaj sok i skórkę z pomarańczy lub cytryny, cukier i zagotuj, po czym gotuj przez 5 minut. Do garnka dodaj czerwone owoce i gotuj je razem przez kilka minut.

Pozostałe wino dokładnie wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Następnie połącz wszystko razem, tak aby zagęścić kisiel.

Wystudź kisiel i przełóż go do pucharków. Jego smak jest kwaskowy, więc warto podawać go z domowej roboty bitą śmietaną lub lodami. Pucharek udekoruj świeżymi listkami mięty lub melisy.

Smacznego!