Kto powinien jeść dużo rabarbaru?

Patrycja

Kulinaria

20.05.2021 20:30

Kto powinien jeść dużo rabarbaru?

Sezon na rabarbar trwa od kwietnia do połowy czerwca. Jego specyficzny kwaskowaty smak, sprawia, że jest bardzo popularnym dodatkiem do ciast, konfitur, kompotów, a także mięs. To nie wszystko! Rabarbar ma też pewne lecznice właściwości. Dowiedz się więcej i sprawdź, kto powinien jeść dużo rabarbaru, a kto powinien go unikać.

Zdjęcie Kto powinien jeść dużo rabarbaru? #1

Rabarbar- owoc czy warzywo?

Rabarbar, inaczej zwany rzewieniem jest warzywem. Ze względu na jego walory smakowe i częste stosowanie jako dodatek do konfitur, ciast i deserów, niektóre osoby myślą, że to owoc.

Ma specyficzny, kwaskowaty i nieco cierpki smak. Sezon na rabarbar trwa od kwietnia do połowy czerwca. Warto wiedzieć, że rabarbar jest źródłem witamin A, C, E oraz potasu, kwasu foliowego i błonnika. Warto jeść go na diecie, ponieważ ma niski indeks glikemiczny, wiec zapobiega wahaniom poziomu cukru we krwi. Oprócz tego jest niskokaloryczny, w 100 g zawiera jedynie 20 kcal.

Lecznicze właściwości rabarbaru

Rabarbar leczniczy (Rheum officinale) to jedna z odmian tej popularnej rośliny, stosowana w medycynie naturalnej, zwłaszcza na Wschodzie. Rabarbar leczniczy ma cenne właściwości antyrakowe i antyoksydacyjne. Wspomaga działanie układu krążenia. Stosowany jest także jako środek przeciwzapalny, przeczyszczający i przy bólu zębów.

Zdjęcie Kto powinien jeść dużo rabarbaru? #2

Kto powinien jeść dużo rabarbaru?

Dzięki zawartości cennych da zdrowia antyoksydantów, hamuje namnażanie komórek rakowych. Badania potwierdzają, że dzięki obecności substancji rapontygeniny, jest ważnym elementem diety podczas walki z nowotworami. Zwłaszcza przy raku prostaty i piersi.

Jest bogaty w fitoestrogeny, czyli naturalne związki, o działaniu podobnym do estrogenów. Z tego powodu polecany jest młodym dziewczętom w okresie dojrzewania, a także kobietom podczas menopauzy.

Zdjęcie Kto powinien jeść dużo rabarbaru? #3

Kto nie powinien jeść rabarbaru?

Ze względu na dużą zawartość szkodliwego kwasu szczawiowego, nie powinny go jadać osoby chore na nerki i reumatyzm. Dzieje się tak dlatego, że ten związek przekształca się w szczawiany wapnia i odkłada w postaci kamieni nerkowych.

Oprócz tego za duża ilość rabarbaru w diecie może powodować wypłukanie wapnia z organizmu. To z kolei prowadzi do osłabiania zębów i kości.

Mężczyźni o niskim poziomie testosteronu nie powinni go jeść, ponieważ przez zawartość fitoestrogenów może zaburzyć gospodarkę hormonalną.

Nadmierna ilość rabarbaru może powodować problemy z układem pokarmowym, takie jak biegunki.