Herbata z kopru włoskiego kojarzy nam się przede wszystkim z napojem przeznaczonym dla niemowląt, kobiet w ciąży i karmiących mam. Przynosi on ulgę, jeśli dokuczają im dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Warto jednak zwrócić uwagę na wszystkie właściwości kopru, dzięki którym jego zastosowanie jest naprawdę szerokie.
Łagodzenie zaburzeń trawiennych to nie jedyna prozdrowotna właściwośc herbaty z kopru włoskiego. Regularne picie dwóch kubków dziennie przynosi całą masę korzyści dla zdrowia. Sprawdźmy, dlaczego warto po nią sięgać.
Właściwości
Lecznicze właściwości kopru wynikają z zawartych w nim składników odżywczych. Wraz z herbatą dostarczamy organizmowi witaminy A, C, E, K i z grupy B, a także minerałów takich jak potas, żelazo, wapń i magnez i cynk, a ponadto nienasyconych kwasów tłuszczowych i flawonoidów.
Już w starożytnej Grecji ceniono sobie napój przygotowywany na bazie kopru włoskiego, który miał zapewniać długowieczność i fizyczną siłę. Zarówno nasiona, bulwy, jak i liście tej rośliny wykorzystywane są od lat w kuchni na rozmaite sposoby.
Działanie
Herbata z kopru włoskiego ma przede wszystkim szerokie działanie na wszelkiego rodzaju problemy ze strony układu pokarmowego:
- Zwalcza kolkę
- Pomaga przy wzdęciach
- Łagodzi niestrawności
- Chroni i regeneruje ściany żołądka
- Łagodzi bóle żołądka
- Zmniejsza napięcie mięśni gładkich przewodu pokarmowego
- Wzmaga apetyt
- Reguluje perystaltykę jelit
- Zwiększa wydzielanie żółci
Jednak układ trawienny to nie jedyne pole gdzie właściwości lecznicze kopru się sprawdzają. W innych przypadkach koper włoski także znajdzie zastosowanie.
Koper włoski wykazuje działanie przeciwbakteryjne i może być stosowany w profilaktyce zakażeń bakteryjnych. Ma działanie moczopędne i obniżające ciśnienie krwi. U kobiet karmiących może zwiększać laktacje, a u pań zmagających się z objawami menopauzy zmniejszać nieprzyjemne symptomy, a u kobiet miesiączkujących zmniejsza bolesne dolegliwości.
Ponadto koper włoski działa antyseptycznie w obrębie układu oddechowego i delikatnie wykrztuśnie. A w połączeniu z działaniem przeciwgorączkowym i napotnym staje się świetnym napojem stosowanym w przeziębieniu. Picie herbaty z kopru włoskiego polecane jest także osobom chorym na cukrzycę i z insulinoopornością, a ponieważ ta reguluje poziom cukru we krwi.
Przygotowanie
Zaparzenie herbaty z kopru włoskiego to niezbyt skomplikowane przedsięwzięcie. Pamiętajmy jednak, że, mimo iż herbata występuje w wielu formach (np. granulki), to warto wybrać klasyczne zioła lub te zamknięte w torebce. Po zalaniu ziół wrzącą wodą należy je parzyć pod przykryciem przez najmniej 10 minut.
Ważne
Z uwagi na to, że regularne picie herbaty z kopru włoskiego może mieć wpływ na wzrost poziomu estrogenu, kobiety w ciąży nie powinny sięgać po ten napój zbyt często.