Ból gardła to jeden z objawów infekcji, która atakuje nasz organizm. Zapalenie gardła rozpoznać możemy po pieczeniu, kłuciu i drapaniu w gardle, problemach przy przełykaniu, bólu podczas mówienia, chrypce, przekrwieniu błony śluzowej, a także po napadach suchego kaszlu. Niezależnie od tego, czy objawy te są mniej, czy bardziej nasilony to nie należą do przyjemnych i chcemy się ich jak najszybciej pozbyć, Na szczęście jest dużo sposobów na to, by szybko odeszły w zapomnienie.
Zapalenie gardła to najczęstszy objaw infekcji, wywoływany wirusami, bakteriami lub grzybami. Ból gardła mogą wywoływać także czynniki zewnętrzne takie jak alergeny, dym, kurz lub suche powietrze. Może się on wiązać z zapaleniem migdałków, zapaleniem krtani lub anginą. Niezależnie jednak od tego, co powoduje, że gardło boli, możemy poprawić swoje samopoczucie złagodzić ból wykorzystując poniższe sposoby.
1. Rumianek
Rumianek ma właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i pobudzające przemianę materii w skórze. Za te właściwości lecznicze odpowiadają terpenoidy i flawonoidy. Chcąc zmniejszyć ból, wdychaj napar z rumianku i płucz nim gardło.
2. Szałwia
Szałwia zawiera związki fenolowe, kwas rozmarynowy i karnozowy o właściwościach przeciwutleniających. Poza tym działa przeciwbakteryjnie i odkażająco, łagodzi także podrażnione tkanki i przynosi ulgę w bólu. W tym celu należy płukać gardło naparem z szałwii.
3. Tymianek
Tymianek wykazuje silne właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Płucząc gardło naparem tymianku, złagodzimy dolegliwości bólowe, a przy okazji nawilżymy podrażnione śluzówki.
4. Mięta pieprzowa
Mięta pieprzowa wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwkaszlowe. Dzięki temu, że zawiera mentol dodatkowo bardzo szybko łagodzi ból i ulgę.
5. Kozieradka
Kozieradka działa przeciwutleniająco i ma silne właściwości przeciwbakteryjne. Aby złagodzić ból gardła i przyspieszyć leczenie infekcji gardła należy je płukać naparem przygotowanym właśnie z kozieradki.
6. Siemię lniane
Siemię lniane ma właściwości osłaniające. Dzięki temu przynosi natychmiastową ulgę w bólu i łagodzi podrażnienia. Łyżkę siemienia zalewamy wrzątkiem, a po ostygnięciu „kisiel” jemy małymi łyżeczkami.
7. Sok z czerwonego buraka
Połączenie świeżo wyciśniętego soku z buraka (szklanka) z łyżką octu winnego to od dawna znany sposób na bolące gardło. Tak przyrządzoną miksturą możemy płukać nawet 5 razy dziennie.
8. Ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy zawiera kwas octowy, który działa przeciwbakteryjnie i inulinę, która wzmacnia odporność. Dodana do 200 ml przegotowanej wody łyżka octu jabłkowego przyniesie ukojenie przy bólu gardła.
9. Woda utleniona
Woda utleniona ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Płukanie gardła roztworem z wody utlenionej przynosi ukojenie i odkaża zainfekowane miejsce. Mieszankę przygotowujemy łącząc 100 ml przegotowanej wody z łyżeczką wody utlenionej i płuczemy nią gardło nawet 4 razy dziennie.
10. Sól
Sól ma właściwości bakteriobójcze, dlatego roztwór wody z solą przyspiesza leczenie infekcji gardła. Poza tym roztwór sól działa przeciwobrzękowo, dzięki czemu przynosi ukojenie, chociaż nie od razu. Mieszanką z 1 łyżeczki soli i 200 ml przegotowanej wody płuczemy gardło 4 razy dziennie.
11. Soda
Soda oczyszczona ma właściwości przeciwobrzękowe i przeciwzapalne. Płuczemy gardło roztworem przygotowanym z łyżeczki sody oczyszczonej i 100 ml przegotowanej wody. Gardło płuczemy najwyżej dwa razy dziennie przez krótki czas, by nie podrażnić śluzówki.
12. Syrop z cebuli
Syrop z cebuli bardzo szybko łagodzi objawy przeziębienia, w tym ból gardła i kaszel. Aby go przyrządzić, należy zetrzeć cebulę i odcisnąć z niej sok, do którego dodać możemy miód i cytrynę. Po stołową łyżkę syropu możemy sięgać nawet 5 razy dziennie.
13. Czosnek
Czosnek działa przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie. Nie tylko łagodzi ból gardła, ale także pomaga pozbyć się infekcji. Swoje prozdrowotne właściwości zawdzięcza allicynie, która hamuje rozwój bakterii i wspomaga leczenie górnych dróg oddechowych. Przygotowując syrop czosnkowy lub napój z czosnku miodu i mleka należy go uprzednio zmiażdżyć.
14. Miód
Miód to naturalny środek na przeziębienie, kaszel i infekcje górnych dróg oddechowych. Miód to dobry sprzymierzeniec przy infekcji pochodzenia bakteryjnego, wirusowego i grzybiczego. Poza tym, że działa na źródło bólu to miejscowo łagodzi podrażnienia.
15. Smalec gęsi
Smalec gęsi to środek rozgrzewający, który wspomaga leczenie infekcji gardła. Smalcem nacieramy klatkę piersiową i kark, a następnie miejsca te dokładnie przykrywamy.
16. Nawilżaj błony śluzowe
Ból gardła, podrażnienie, drapanie i kłucie może być spowodowane wysuszeniem błony śluzowej. Nawet jeśli tak nie jest, to przesuszona błona śluzowa tylko wzmaga nieprzyjemne objawy. Dlatego warto zadbać o nawilżenie gardła, poprzez utrzymywanie odpowiedniej wilgotności powietrza. W tym celu wietrz mieszkanie, a w sezonie zimowym połóż na kaloryferze mokre ręczniki.
17. Inhalacje
Inhalacje z soli fizjologicznej lub z soli fizjologicznej z dodatkiem kwasu hialuronowego świetnie nawilżą błony śluzowe gardła. Takie inhalacje możemy robić 3-5 razy dziennie.