Strudel z jabłkami - przepis krok po kroku

Agnieszka
Kulinaria
11.11.2020 12:07
Strudel z jabłkami  - przepis krok po kroku

Jabłka są jednym z najpyszniejszych symboli jesieni. Warto więc poznać przepis na wyjątkowy strudel z dużą ilością tych pysznych owoców. Cieniutkie ciasto i kawałki jabłek umilą nam jesienne wieczory. Tym bardziej, jeśli nasze ciasto podamy na ciepło. Przepis jest prosty i szybki, dlatego warto z niego skorzystać.

Nadzienie - składniki

  • 5 dużych jabłek
  • Szklanka rodzynek
  • Sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
Zdjęcie Strudel z jabłkami  - przepis krok po kroku #1

Ciasto - składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 100 ml ciepłej wody
  • 30 g cukru
  • Szczypta soli
  • 50 ml oleju

PRZYGOTOWANIE: CIASTO

  1. Wymieszaj w misce wodę z solą, cukrem i olejem, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  2. Następnie dodaj do miski całą mąkę ziemniaczaną i połowę mąki pszennej. Wszystko wymieszaj, dodaj resztę mąki i zacznij wyrabiać ciasto.
  3. Gdy uzyskasz gładkie ciasto, przełóż je do miski wysmarowanej olejem, posmaruj ciasto odrobiną oleju, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę.

NADZIENIE

  1. W międzyczasie obierz jabłka i usuń z nich nasiona. Pokrój jabłka w niewielką kostkę, dodaj cynamon, cukier, sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj. 
Zdjęcie Strudel z jabłkami  - przepis krok po kroku #2

ZAWIJANIE

Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i nastaw piekarnik na 230 stopni.

  1. Ciasto przełóż na blat lub stolnicę i zacznij rozwałkowywać. Możesz pomagać sobie rękami, delikatnie rozciągając ciasto na kształt prostokąta. Powinien on być nieco większy niż rozmiar blachy i bardzo cieniutki.
  2. Ciasto wysmaruj roztopionym masłem, zostaw jednak nieposmarowane krawędzie.Zdjęcie Strudel z jabłkami  - przepis krok po kroku #3
  3. Na środek ciasta wyłóż wcześniej przygotowany farsz i dokładnie zawiń ciasto tak, aby jabłka z niego nie wypadały.

4. Sklej ciasto na obu końcach.

Zdjęcie Strudel z jabłkami  - przepis krok po kroku #5Zdjęcie Strudel z jabłkami  - przepis krok po kroku #4 Zdjęcie Strudel z jabłkami  - przepis krok po kroku #6

Tak przygotowane ciasto przełóż na blachę i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 15 minut. 

Tak przygotowany strudel warto podawać, gdy jeszcze jest ciepły. Jeśli chcemy urozmaicić smak i dodać nieco charakteru, można ciepłe ciasto podać z kulką lodów. A jeśli chcemy naprawdę zaszaleć, dodajmy trochę bitej śmietany i odrobinę sosu czekoladowego.

 Takie ciasto z pewnością urozmaici nam jesienne popołudnie. 

Zdjęcie Strudel z jabłkami  - przepis krok po kroku #7
Kluczowe Punkty
  • Jabłka są jednym z symboli jesieni i doskonale nadają się na przepis na strudel.
  • Przepis na strudel jest prosty i szybki, a składniki na ciasto i nadzienie są łatwo dostępne.
  • Ciasto na strudel wymaga godziny odstawienia, podczas której można przygotować nadzienie z jabłek.
  • Strudel z jabłkami jest doskonałym deserem na jesienne wieczory, szczególnie jeśli podamy go na ciepło.
Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną