Cupcake z kremem owoce leśne

Anna

Ciasta

06.10.2020 22:45

Cupcake z kremem owoce leśne

Na dno papilotki wylewam trochę ciasta, a następnie wkładam po 1 łyżeczce domowego dżemu tu sprawdzi się dżem z owoców leśnych, lub malin, powidła śliwkowe czy świeże maliny. Frużelina owoce leśne: - 450 g świeżych/mrożonych jeżyn i borówki amerykańskiej, - ok. 1/2 szklanki wody, - 1/3 szklanki cukru (do smaku), - 3 łyżeczki żelatyny+ woda do przykrycia i napęcznienia żelatyny. Składniki: (ok. 24 babeczki) - 1 opakowanie piernika Kętrzyński (750 g), - 2/3 szklanki oleju, - 1 i 1/2 szklanki wody, - 2 łyżki kakao. Dodatkowo: - dżem owoce leśnie lub dżem malinowy/świeże maliny lub powidła domowej roboty, - garść świeżych jeżyn i borówki amerykańskiej (do ozdoby babeczek). Ja uwielbiam korzenne smaki i dziś zaproponuję Wam szybkie babeczki z kremem z owoców leśnych. Frużelina porzeczkowa: Mrożone/świeże owoce wsypujemy do garnka, zalewamy ok. 1/2 szklanki wody. Dodajemy cukier (do smaku) gotujemy jeszcze na małym ogniu, aby cały cukier się stopił. Rozpuszczoną żelatynę powoli dodajemy do owoców, uważając, by nie wytworzyły się grudki - mieszamy ręczną ubijaczką do jajek. Gdy nie chcemy mieć pesteczek w kremie dokładnie przecieramy owoce przez sitko, mocno wyciskując jak najwięcej soku. Na rynku możecie jeszcze znaleźć świeże jeżyny, ale można użyć także mrożonych, a borówka teraz jest już całoroczna :) Krem porzeczkowy: - frużelina owoce leśne, - 500 g mascarpone, - cukier (do smaku). Gdy lubimy w kremie wyczuwalne pesteczki z owoców wszystko blendujemy. Studzimy, a następnie chłodzimy w lodówce, by frużelina nam zgęstniała, ale wciąż była lejąca się.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://anamarisworld.blogspot.com/2020/09/cupcake-owoce-lesne.html