Jesień to czas, kiedy łatwiej łapiemy różne infekcje. Nasza odporność jest osłabiona, co sprzyja łapaniu wirusów. Jednym z pierwszych objawów przeziębienia jest ból gardła oraz katar. Nie musimy jednak od razu udawać się z tym do lekarza, ponieważ możemy ból gardła spróbować wyleczyć sami. Poniżej znajdziecie kilka pomysłów jak poradzić sobie z drapaniem w gardle za pomocą domowych sposobów.
1) Woda z solą
Najprostszą płukanką na gól gardła, jest ta składająca się z wody z solą. Ta dwa składniki każdy ma w swojej kuchni. Na szklankę wody należy dodać łyżeczkę soli. Woda jednak musi być ciepła, aby sól się rozpuściła. Do płukania należy jednak użyć letniego roztworu. Gardło powinniśmy nią płukać około 4 razy dziennie.
2) Sok z buraków
Burak ma nie tylko zastosowanie w kuchni, ale również pomoże zwalczyć drapanie w gardle. Sok z buraka ma w sobie wiele witamin i właściwości odżywczych. Możemy go „wyciskać” na bieżąco, dlatego zawsze będzie świeży. Wystarczy, że do szklanki soku dodamy jedna stołową łyżkę octu.
Do płukania gardła możemy również użyć rozcieńczonego koncentratu. Sokiem z buraka należy płukać gardło około 8 razy dziennie.
3) Napar z szałwii
Szałwia ma właściwości przeciwpotne, odkażające i działa przeciwzapalnie. Świetnie sprawdzi się jako lek na ból gardła. Szałwię można znaleźć w sklepach w formie herbaty lub w aptekach jako zioła. Wystarczy, że zrobimy z niej napar i będziemy nim płukać gardło co około 3 godziny. Napar ten możemy również zastosować podczas anginy czy chrypki.
4) Napar z kory dębu
Innym naparem, który również pomoże przy tej dolegliwości, jest napar z kory dębu. Wystarczy, że jedną łyżkę kory zalejemy szklanką wrzącej wody. Następnie odstawiamy taki roztwór na około 10 minut, aby się zaparzył. Później należy go odcedzić i pić w ilości 100–200 ml dziennie.
5) Syrop z cebuli
Czosnek, cebula i miód to świetne naturalne antybiotyki, które są bardzo pomocne przy przeziębieniu czy grypie oraz pomagają podnieść naszą naturalną odporność. Syrop z cebuli jest świetnym sposobem na złagodzenie bólu gardła. Jedną cebulę wystarczy zetrzeć na tarce i wycisnąć z jej sok.
Aby poprawić jego smak i wzmocnić działanie, możemy do niego dodać miód i cytrynę. Taki syrop należy spożywać około 6 razy dziennie po 2 łyżeczki.
6) Więcej płynów
Jeśli nasza odporność spadła to jednym ze sposobów jej odbudowy jest przyjmowanie większej ilości płynów. Na bolące gardło należy pić np. herbatę malinową, napar z lipy, czarnego bzu oraz soki, które mają w sobie spore ilości witaminy C, tj. sok pomarańczowy czy wieloowocowy.
Na ból gardła pomoże również woda z cytryną i miodem, ciepłe mleko z miodem i masłem lub kompot z imbiru.